Najbolji način da poboljšaš kvalitet vazduha u kući

zagađen vazduh
Foto: Cees Schaap / Alamy / Alamy / Profimedia

Jednostavno, a deluje.

Zagađen vazduh je problem sa kojim se suočavamo svakodnevno, a ljudi širom sveta pronalaze načine kako da imaju bolji i kvalitetniji vazduh u svom domu. Loš kvalitet vazduha uzrokuje bolesti, alergije, probleme u čitavom organizmu. Ova zagađenja su okom nevidljiva, ali su svuda oko nas i nastavljaju da nam štete, čak i kada o tome ne razmišljamo. U zatvorenoj prostoriji naš vazduh treba da bude svež, čist i nezagađen, ali kako da to postignemo kada ćemo da otvorimo prozor i vazduh od spolja će da uđe unutra?

Prema najnovijim istraživanjima, kvalitet vazduha unutar našem doma je mnogo zagađeniji nego napolju. Može da bude dva do pet puta veće zagađenje u kući, verovali ili ne. Vazduh u kući sadrži spoljašnja zagađanja, ali i ona nastala prilikom kuvanja, isparenja od sredstava koje korstimo za čišćenje, od prašine koja se nakuplja.

Ipak, postoje neke stvari mogu da pomognu, pišu na sajtu Mogu ja to sama.

Biljke mogu da budu korisne

Ako trenutno ne možete da priuštite filtere za čišćenje vazduha, biljke su prirodno rešenje. Osim što su dekorativne i čine da naš prostor izgleda lepše, one pomažu da lakše dišemo. Sobne biljke mogu da pročiste vazduh tako što uklanjaju toksine iz vazduha. Nisu sve biljke pogodne za kućni uzgoj, pa treba da se raspitate koje bi vam najviše odgovarale za čišćenje vazduha.

Biljke koje su odlične za čišćenje vazduha u zatvorenom su: palma areka, zlatna puzavica, drecena, sanseverija.

Važno je da pravilno brinete o svojim biljkama jer kada nisu zdrave, mogu da proizvode biološke toksine i dodatno zagade vazduh.

Koristite eko proizvode za čišćenje

Organska jedinjenja koja ispravaju zbog korišćenja sredstava koja su puna hemijkalija mogu dodatno da zagade vazduh u vašem domu. Ove hemikalije se pojavljuju svaki put kada upotrebljavate veštačke mirise, a njih ima u skoro svakom kupovnom proizvodu. Zato je bolja varijanta korišćenje prirodnih, eko proizvoda za čišćenje, bez dodatnih mirisa i bez hemikalija.

Trebalo bi da izbegavate u širokom luku osveživače vazduha, sprejeve, dezodoranse, sredstva za čišćenje na bazi jakih kiselina.

Zabranite pušenje u prostoriji u kojoj boravite ili spavate

Osim što pušenje ugrožava zdravlje, ono nije poželjno ni za druge ljude koji su u blizini. Duvanski dim ima uticaj na kvalitet vazduha u prostoriji, posebno ako je ventilacija loša. Zamolite svoje goste da ne puše u kući ili im recite da puše na terasi. Možda će u početku biti neprijatno prekinuti njihov ritual, ali radite za svoje dobro, i za dobro svih prisutnih. Duvanski dim je gust i zadržava se u prostoriji, a ne moramo ni da govorimo o samom mirisu cigareta, kog je teško osloboditi se.

Redovno čistite i održavajte kuću

Polen, prašina, višak vlage – sve su to neprijatelji kojih nismo svesni. Oni utiču na naše zdravlje i mogu da izazovu probleme sa plućima, probleme sa slabljenjem imuniteta, ali i razne alergije… Spisak problema je dug, zato zaista treba da vodimo računa o tome da nam kuća uvek bude besprekorno čista.

Savetujemo da redovno menjate posteljinu, temeljno usisavate tepihe, čak i ona teško dostupna mesta, brišete prašinu, sušite veš uz otvoren prozor. Sve ovo može pomoći da smanjite zagađenje u domu i poboljšate kvalitet vazduha.

BONUS VIDEO: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram