Šest moćnih namirnica koje štite od zagađenja vazduha

zagađenje vazduha bebe
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd je već neko vreme u vrhu liste najzagađenijih gradova na svetu. Ni u drugim delovima Srbije nije sjajno, pa je zato dobro znati kako to hranom možemo da iole ublažimo štetu od otrovnih čestica u vazduhu.

Nedavno je pulmolog Snežana Rsovac za portal Nova.rs kazala koje navike bar donekle umanjuju štetu od opasnih čestica u vazduhu. Osim toga, tu su i namirnice koej mogu da pomognu.

Studije kažu da hrana bogata vitaminom C i E može da pomogne u čišćenju organizma, naročito disajnih puteva, jer obiluje antioksidantima i deluje protivupalno.

Pročitajte još:

Maslinovo ulje

Alfa-tokoferol, vitamin E sadržan u maslinovom ulju, dobro deluje na rad pluća.
Masne kiseline iz ovog ulja takođe su korisne za ublažavanje upala.
Najbolji način da iz maslinovog ulja izvučete ono najkorisnije je da ga uzimate u salatama jer viskoe temperature mogu da mu promene hemijski sastav i da oslabe njegovu lekovitost, pišu na sajtu Cambridgemask.com.

Laneno seme

Laneno seme je bogato fitoestrogenom i omega-3 masnim kiselinama.
Fitoestrogeni deluju kao antioksidanti koji pomažu da se smanje simptomi astme i drugih alergijskih reakcija.

Laneno seme možete da uzimate svakog dana kroz smutije, salate i druga jela. Najbolje je da zrna pre konzumiranja sai usitnite.

Avokado

Istraživači iz Londona proveravli su da li vitamin E može da smanji uticaj zagađenog vazduha na pluća.

Studija je pokazala manji nivo vitamina E kod onih koji imaju probleme s plućima poput astme i stoga su istraživači zaključili da konzumiranje namirnica bogatih vitaminom E, poput avokada i spanaća, može da pomogne u suzbijanju loših efekata nekih štetnih čestica iz vazduha.

Brokoli

Kliničko istraživanje sa Univerziteta Džons Hopkins otkrilo je da ljudi koji jedu brokoli luče toksine povezane sa zagađenim vazduhom.
To izlučivanje je posledica prisustva sulforafana, antikancerogenog jedinjenja koje brokoli sadrži.

Paradajz

U ishranu takođe treba uvesti dosta svežeg paradajza koji je bogat likopenom. To je antioksidant koji čuva od respiratornih bolesti.

Belo vino

Vino se pravi od grožđa, a ono ima visok nivo antioksidanata. Pojedine studije su pokazale da postoji veza između konzumiranja vina i zdravlja srca i disajnih organa.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram