Manje bacajte hranu uz ovaj jednostavan trik za frižider

Frižideru treba spas, Foto: RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako da organizujete svoj frižider ako želite da jedete više od onoga što kupite i uštedite novac.

Mnogima od nas užasno teško pada kada moramo da bacimo hranu, pa da ponovo kupimo sveže namirnice. Čak i uz najbolju volju, neki predmeti završe u zadnjem delu frižidera, nestaju iza kutije bademovog mleka i pokvare se pre nego što možemo da ih upotrebimo.

I svima nam se to desilo nekoliko puta u životu.

Jednostavan, ali briljantan hak za organizaciju frižidera od registrovane dijetetičarke Alise Miler, žene koja stoji iza naloga @nutrition.for.littles na Instagramu, pruža rešenje za ovaj problem. Zove se posuda sa nazivom „iskoristi odmah“.

Prilično je jednostavno, ali, kao što ime govori, posuda je namenjena za stvari koje ćete uskoro morati da koristite jer će se pokvariti.

„Stvari koje često stavljam tu su polovine avokada, otvorena pakovanja pilećeg mesa, pola vrećice salate, salsa, sveži sir ili otvorene pavlake“, rekla je Alisa.

„Dakle, stvari koje su ‘pred istek’, ako hoćete.“

Miler je na tu ideju došla pre nekoliko godina nakon što je bila frustrirana svaki put kada bi pronašla pokvarenu hranu u svom frižideru. Ne samo da joj to uvek deluje kao rasipanje, rekla je, već je to uticalo i na njen novčanik.

„Pokušavala sam da smanjim potrošnju u prodavnici namirnica, gde sam uvek imala tendenciju da upropastim svoj budžet“, rekla je ona.

Zato je dizajnirala bolji sistem.

„Već sam imala određeno mesto za ostatke u svom frižideru, ali mnoge od ovih namirnica nisu odgovarale kalupu za prave ostatke“, rekla je Miler. „To su bile samo namirnice koje su bile na ivici da se pokvare. Tako da sam morala da napravim novo mesto za ove vrste hrane i da se istreniram da uvek prvo gledam tamo.”

Smanjenje vašeg računa za namirnice i bacanje hrane — jedan od najzanemarenijih faktora koji doprinose klimatskoj krizi — može biti primarna prednost posude „iskoristi odmah“. Ali Miler je otkrila neočekivanu prednost: takođe joj pomaže da odgovori na strašno pitanje „šta napraviti za večeru“.

„Na primer, ako imam poluiskorišćenu teglu salse u kanti za smeće, lakša mi je odluka da napravim nešto meksičko za večeru“, rekla je. „Ili poluiskorišćen avokado znači tost od avokada za doručak. To mi zapravo pomaže kada sam već umorna od odlučivanja i planiranja menija.”

Da bi njen sistem neometano funkcionisao, Miler redovno brzo pregleda frižider pre nego što odloži nove namirnice, premeštajući sve osetljive namirnice u posudu „iskoristi odmah“ ili u zamrzivač. Ako u zamrzivaču ima nešto što joj je potrebno za jelovnik te nedelje, ona to takođe premešta u frižider.

„Bacanje otpada od hrane može biti malo bolno i taj podsetnik me drži na putu da koristim posudu ’iskoristi odmah’ i tako zaista koristim ono što kupim“, rekla je Miler. „Kada pustimo [frižider] da stoji nedeljama i ne čistimo ga redovno, ne samo da zaboravljamo šta imamo, već je i lako osetiti da se [rasipništvo] ne dešava tako često, piše Huffpost.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram