Magnolija je najlepša biljka za dvorište – kako je uzgojiti

Foto: Monika Skolimowska / AFP / Profimedia

Magnolija je biljka koja će biti prava lepotica vašeg dvorišta!

Magnolija je prelepa biljka koja unosi dašak glamura u dvorište. Raskošne boje cvetova magnolije kreću se od čisto bele preko ružičaste do tamno ljubičaste, a mogu biti čak i žute.

Takođe, magnolija je biljka koju krasi i predivan miris.

Magnolije mogu biti listopadne ili zimzelene, a veličine su od malih grmova do velikih stabala. Većina preferira neutralno ili kiselo zemljište. Ako nemate odgovarajuću vrstu zemlje, manje magnolije dobro rastu u saksijama. Mnoge cvetaju u proleće, ali neke cvetaju u leto.

Drvo ili žbun magnolije je dugoročna investicija – sporo rastu i može proći 10-20 godina da dostignu svoju punu veličinu. Stoga je vredno odvojiti vreme da izaberete pravu sortu za svoje dvorište.

Magnolijama je potrebno zaštićeno mesto, skriveno od jakih vetrova. Mraz može oštetiti cveće u proleće. Mesto koje ima mnogo sunca obezbediće dobar rast. Lagano orezujte sredinom leta do rane jeseni. Uverite se da se zemljište ne osuši tokom leta.

Magnolije je najbolje saditi u jesen ili kasno proleće. Imaju plitko korenje, tako da ne morate kopati veoma duboku rupu. Izbegavajte da oštetite mesnato korenje, jer to može sprečiti cvetanje.

Dodajte baštenski kompost ili lisnu buđ oko magnolije i proverite nivo biljke – tako da tačka na kojoj je kalemljena ne bude ispod zemlje. Dobro zalivajte biljku.

Najčešći problem kod uzgoja magnolija je nedostatak cveća. Mladim magnolijama treba nekoliko godina da cvetaju, pa budite strpljivi. Uverite se da imate pravo zemljište – neutralno do kiselo, a ne alkalno – i pravo mesto.

Magnolijama je potrebno mnogo sunca i zaklon od jakih vetrova i mraza, koji mogu oštetiti cveće. Nedostatak vode takođe može izazvati stres.

Pocrnelo lišće je zbog oštećenja od mraza. Novi listovi bi trebalo da ponovo niknu kada se vreme prolepša.

***

Bonus video: najtoplija mesta na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram