Kupila sam kuću od influensera i shvatila da Instagram nije stvarnost

Dom i dizajn 18. nov 202218:45 > 19:09
Foto: Printscreen/TikTok/just.a.sara

Ne verujte svojim očima.

Kada su kopirajterka Sara Van Es (24) i njen suprug kupili svoju kuću 2021. godine, jako brzo su shvatili da su fenomenalne fotografije njihovog novog doma, koje su videli na Instagramu – potpuno nerealne.

Sara je rešila da podeli na TikToku realno stanje i njeni video snimci su izazvali potpuno neočekivane reakcije. Njena kuća je bila vlasništvo ambicioznih influensera koji su, kako je rekla, na mrežama delili potpuno obmanjujuće fotografije. Posle njenog razotkrivanja, ljudi su masovno počeli da traže stare vlasnike i njihove slike na Instagramu, a neki od njih su im, pošto su ih našli, počeli i da im prete i vređaju ih.

„Šest meseci nakon što smo kupili kuću, čuli smo da su njene slike na Instagramu. Počela sam da je tražim i naišla na kuhinju koju sam prepoznala“, kaže Sara koja naglašava da svrha serije njenih TikTok videa „Instagram protiv stvarnosti“ nije da kompromituje bivše vlasnike, već da pokaže korisnicima društvenih mreža da ne treba da se upoređuju a onim što vide na internetu.

@just.a.sara ♬ original sound - Sara | Copywriter

„Sadržaj koji postavljamo na mreže ne utiče samo na nas, on utiče i na ljude koji ga gledaju. Ako se uselite u kuću koja je daleko od savršene, čak i ako je prikazana drugačije, izdvojite vreme da prepoznate da ima jako mnogo takvih kuća“, kaže ona.

@just.a.sara Replying to @amandamichellee1290 #uninfluencer #instagramisfake #instagramvsreallife #instagramvsreality #socialmediaisfake #socialmediaistoxic #antisocialmedia #selfacceptance ♬ original sound - Sara | Copywriter

Sara je zbog reakcija pratilaca koje su bile dosta burne, morala da ukloni fotografije kuće pomenutih influensera. U nizu videa ona je podelilia mnogo nezavršenih i propalih delova kuće koje influenseri nikad ne prikazuju. Tu su podovi sa čudnim flekama, rupama, ulegnućima bez lajsni, ali i plafoni sa sumnjivim flekama i vlagom koja izbija iz zidova.

kuhinja
Foto: TikTok/Sara Van Ess

Da ne bi došlo do zabune, Sara je objasnila da su uprkos svim manama kuće, na čije popravke sad moraju da potroše mnogo novca, ona i muž proverili zatečeno stanje pre kupovine i da su bili svesni mana.

„Zaista me rastužuje kada pomislim da i dalje na mrežama ima fotografija moje kuće koje bi mogle da nateraju ljude da se osećaju manje vredno jer smo često skloni da se upoređujemo sa onim što vidimo onlajn“, rekla je Sara.

kuhinja
Foto: TikTok/Sara Van Ess

Ona je nekada radila u prodaji nekretnina, pa je rekla i da zna da se slike edituju kad je kuća na prodaju, ali da nije mogla ni da pretpostavi da bi neko toliko izmenio slike zbog većeg broja pratilaca i promocije. Poručila je da su stvari koje vidimo i delimo na društvenim mrežama važne, jer utiču na druge i mogu imati ozbiljne posledice na mentalno zdravlje ljudi.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

*

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram