Kuća na Kosmaju izgleda kao da nije s ove planete

Foto: Shutterstock

Jedinstvena kuća na Kosmaju.

Porodična kuća za odmor nalazi se u selu Koraćica na južnim obroncima planine Kosmaj na nadmorskoj visini od oko 360 metara. Do ove moderne, pametne kuće dolazi se izolovanim makadamskim putem koji seče bogatu vegetaciju.

Na mestu sadašnje kuće nalazila se stara kuća koja je svojim oblikom arhitekti Dejanu Todoroviću, koji je autor i rekonstrukcije Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, poslužila je kao inspiracija za novi objekat, piše gradnja.rs.

Postojeći objekat je uklonjen, ali je zbog njegovih predimenzionisanih temelja zadržana geometrija koja je generisala geometriju novog objekta umnožavanjem trougaone prizme, sa smicanjima po horizontalnim osama radi boljeg prilagođavanja parametrima lokacije.

*

*

Enterijer u čamovini

Objekat od 150 kvadratnih metara se sastoji od prizemlja sa dnevnom sobom, trpezarijom i kuhinjom i sprata sa dve spavaće sobe i kupatilom. Enterijerom, dominiraju drvene površine kojim su kontrirane crni i antracit sivi elementi poput kosnika, stepeništa, rasvete, kuhinje ali i efektnog visećeg kamina. Arhitekta Filip Rašković bio je zadužen za opremanje enterijera, odnosno, za mobijijar.

Dobra izolacija

Skelet je od čeličnih profila sa obostranom oblogom od čamovog drveta i izolacionom ispunom od Lupotherma i kamene vune debljine 10 centimetara.

Daljinsko upravljanje

Celokupna instalacija je urađena po sistemu pametne kuće sa mogućnošću daljinskog upravljanja svim sistemima. Na taj način može se kontrolisati uslovima boravka u vikendici i pre nego što se u nju stigne, prenosi gradnja.rs.

***

BONUS VIDEO: Aleksandrino kupatilo kao iz bajke

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram