Koliko te košta da unajmiš spremačicu za čišćenje stana

Čišćenje stana
Foto: REMKO DE WAAL / AFP / Profimedia

Spremačice su zbog brzog životnog stila i gustih rasporeda sve više tražene, ali njihov posao, pored toga što nije nimalo lak, ne želi da radi svako. Stoga je u poslednje vreme sve teže pronaći spremačicu i 'termini se zakazuju' nekada i po deset dana unapred, a otkrivamo zašto je to tako.

Pišu: Danilo Savić i Selena Ribić

U statistici za 2021. godinu prvi put je primećeno da je ovaj posao deficitiran na tržištu rada. Spremačice sve više žele da rade za sebe, odnosno samostalno, a ne za druge poslodavce ili agencije. Sada je sve češća situacija da one direktno same ugovaraju poslove, te na taj način dobijaju više novca.

„Njihova zarada zaista nije mala. ukoliko rade pet ili šest dana dnevno, njihova zarada na mesečnom nivou može da ode i do 100.000 dinara. Ranije, satnica je bila 450 dinara, a kako je tražnja počela da raste, cena je otišla i do 600 dinara po satu. Mnoge žene to rade kao dodatni posao, kada završi sa prvim poslom. Posle četiri popodne odlaze da spremaju stanove i tako dopunjavaju svoj budžet”, kaže  Miloš Turinski iz Infostuda, koji se bave oglašavanjem za poslove.

Upitan zbog čega se dešava sve veća potražnja za poslom higijeničarke, Turinski naglašava da je nekoliko razloga uticalo na to:

„Tim poslom ne želi da se bavi svako. Imate primer da muškarci to doživljavaju kao ženski posao i zbog toga ne žele da konkurišu za to radno mesto, zbog čega se automatski smanjuje broj radne snage. Pored toga, poslom higijeničarke ne žele da se bave mlađe žene, već se takav vid zarade uglavnom opredeljuju žene starije od 45 godina. Sa druge strane potražnja je sve veća, pa je deficit neminovan”, ističe naš sagovornik.

Kada je u pitanju Beograd, uži centar i bogatije opštine imaju veće prohteve i prirodno je da je tamo veća i potreba za spremačicama, te je, prema proceni Turinskog, najveća tražnja na Starom Gradu, Vračaru i Novom Beogradu.

U razgovoru za naš portal, spremačica Svetlana koja radi na Novom Beogradu uglavnom kaže da je tačno da nema dovoljno radnika, jer devojke ne žele ovim da se bave.

„Već neko vreme ne možemo da postignemo da ispoštujemo sve zahteve. Posla je sve više, po Beogradu se gradi, svaki dan nikne neka nova zgrada. Čistimo stanove, spratove, hodnike, a cena po satnici ide i do 500 dinara. Potencijalno, ona ide i na 600, ali to je ako sami nosite svoje hemikalije”, priča Svetlana.

Tražene su, a malo ih je

Čistačica
Foto: Jam Press/@aurikatariina / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Naglasila je da mlade devojke neće da rade ovaj posao.

„Sve više nas odlazi iz agencija jer dobijamo manje novca, pa preko preporuka imamo direktne pogodbe sa vlasnicima stanova od kojih više zarađujemo. Ne uzimaju se nikakve provizije, pritom ostvarujete veće poverenje kada idete preko preporuka. Teško je reći koliko zarađujemo mesečno, sve zavisi od kvadrature, stana, lokacije, ali zaista se može puno zaraditi mesečno”, zaključuje naša sagovornica.

Da je situacija zaista takva, potvrdila su nam iskustva i žena u Beogradu koje su na ‘zakazivanje termina’ čekale i po deset dana.

„Ušla sam na sajt agencije po preporuci i pozvala, a rekli su mi da su im rasporedi puni, te da bi bilo bolje da zovem za pet dana. S obzirom na to da zaista ne verujem svima, i da je ovo bila agencija po preporuci, pozvala sam ponovo i odložili su opet za pet dana. Tako da smo deset dana kasnije uspeli da se dogovorimo i potvrdimo datum. Došla je po satnici od 400 dinara i zaista sam bila prezadovoljna, samo eto, bilo bi super da nije bilo toliko čekanja”, kaže Anica (33).

Slično iskustvo sa čekanjem imala je i Jelena (29): „Na brzinu sam isplanirala večeru u utorak i trebala mi je žena da mi očisti stan kako bih u petak bila mirna zbog dolaska gostiju. Ne samo da su mi u toj jednoj agenciji rekli da nemaju osobu ni do sledećeg utorka, nego i u drugim agencijama nisam uspela da pronađem osobu.  Sreća, drugarica je sa jednom ženom razmenila privatne brojeve telefona i tako sam uspela da se dogovorim i posle sam samo nju direktno zvala.”

Marini (30)  trebala pomoć oko čišćenja praznog stana nakon iseljenja i sreća da je prethodno razgovarala sa drugaricama i na vreme ‘bukirala’ pomoć: „Meni je drugarica rekla da možeš biti na čekanju i po nedelju dana, tako da sam ja dve nedelje unapred zvala i sve dogovorila sa ženom. Iznenadila me cena od 350 dinara po satu, ali zaista sam bila prezadovoljna uslugom.”

Jelena (26) je, sa druge strane, priznala da je radila često kao spremačica i sobarica u hotelima, te da joj nije jasno zašto je devojke sramota to da rade: „Meni je to bio odličan džeparac dok sam bila na faksu. Sama sam mogla da odlučujem kada da radim i koliko, te kad sam imala mnogo da učim jednostavno bih napravila pauzu. Ne radiš kao hostesa, noću, niti te drndaju kao po onim call-centrima, nego spremaš malo ‘imućnijim’ ljudima kuću – i nikad to nije bio ne znam ni ja kakav haos.”

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram