Zamalo da diskriminišem lika samo zato što je muškarac

Stav 06. jul 202121:45
Pranje prozora
Pranje prozora; Foto: beyond/Oscar Abrahams / BilderLounge / Profimedia

Jako sam ljuta kad neko u startu pretpostavi bilo koju moju osobinu i to "argumentuje" izjavom: "Ipak si žensko". I nemam pojma kako sam ja to isto zamalo uradila ovom momku.

Desilo se da je stiglo vreme za generalku – veliko čišćenje stana za koje sam procenila da mi neće biti dovoljan slobodan vikend, pa sam poslušala preporuku drugarice i napravila profil na platformi za pronalaženje pomoći u kući. Bilo je prilično jednostavno, u nekoliko koraka napravila sam „zadatak“, označila u čemu mi je tačno potrebna pomoć (čišćenje prašine, podovi, prozori – sve treba tačno napomenuti), prihvatila cenu i sad je trebalo da sačekam da se jave zainteresovani kandidati pa da izaberem jednog.

Jako sam bila zaintrigirana kad mi je u roku od samo nekoliko sati stiglo saopštenje da već imam dva prijavljena kandidata. Ispostavilo se da se za moj zadatak generalnog čišćenja prijavila jedna gospođa smeđe kose koja na profilnoj slici gleda u stranu i… Mladić od dvadesetak godina koji se široko osmehuje u kameru?!

Sama sam sebi htela da zviznem šamar kad sam osvestila da sam u tom jednom deliću trenutka bila spremna da ga otpišem kao pomoć u kući samo zato što je muško. Da sam u tom deliću trenutka čak smešnom smatrala ideju da neki dečak uopšte može da mi pomogne u čišćenju mog haosa, a s druge strane i zastrašujućom, da ja nekog nepoznatog tipa puštam u kuću, možda je manijak…

I eto podsetnika da diskriminacija na tom nivou ne mora da bude samo na račun žena. Toliko se borimo za ravnopravnost. Za prava da imamo jednaka prava, prilike, plate. Smeta nam i što za određena zanimanja ne postoji naziv u ženskom rodu, jer nije fer da u srpskom jeziku lepo leži sekretarica, ali ne i advokatica. A kako se zove čistačica/spremačica u muškom i zašto nije isto što i čistač na primer? Ok, možda ne zovete to tako, možda vam zvuči čak uvredljivo, ali to svakako nije bitno dečku koji se prijavio zato što mu je potreban posao.

Osim toga, znam toliko pedantnih muškaraca koji svoje stanove održavaju savršeno čistim i urednim… Svakako mnogo bolje nego ja. I nisu manijaci.

Pročitajte još:

O svemu tome mislila sam dok sam otvarala njegov profil smeškajući se postiđeno, ali zato još spremnija da mu dam šansu i podržim ga u razbijanju predrasuda o tome šta su muški, a šta ženski poslovi.

Ispostavilo se da je momak student, koji je u ovom sistemu prepoznao priliku da zaradi koji dinar u slobodno vreme. Međutim, u nastavku priznaje da zapravo i nema mnogo iskustva sa čišćenjem i spremanjem tuđih stanova, te da se uglavnom svodi na sređivanje njegove sobe. Bravo za iskrenost, ali s druge strane imam ženu koja se samo time bavi, s gomilom preporuka zadovoljnih klijenata. Možda mi ne deluje naročito simpatično, ali sam sigurna da će obaviti posao kako treba.

Ako u formulu ubacimo i činjenicu da je reč o mom domu, mestu na kojem živim, dišem, intimnom prostoru u koji ne bih baš puštala ljude da se vežbaju u higijeni, čini mi se da je odluka jasna. Ili možda da sačekam još nekog da se prijavi?

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

***
Bonus video: Kružne zgrade