Šest stvari u kući koje ne smete čistiti vodom

čišćenje
Foto: Mark de Leeuw / Tetra Images / Profimedia

Voda je daleko najjeftinije i ekološki najprihvatljivije sredstvo za čišćenje u svakom domaćinstvu. Međutim, to ne znači da je prikladna baš za sve površine.

Pliš

Pliš je odavno izgubio svoj starinski imidž i apsolutni je trendovski materijal kod uređenja enterijera. Međutim, nemojte čistiti plišane jastučnice ili kauča vodom. Ako se osetljiva vlakna namoče, pa se posuše, mogu da ostanu u tom novom položaju, pa na nameštaju ostaje svojevrsni trag brisanja. Posebno sredstvo za čišćenje tekstila ili četka je stoga puno prikladnije za čišćenje. Isto važi i za osetljiva vlakna kao što su antilop ili mikrovlakna.

Laminat

Iako su mnogi podovi od tvrdog drveta i laminata vodootporni, vremenom se troše, pa ih čišćenje vodom na kraju može oštetiti. Kako bi sprečila dizanje poda, bolje je brisati samo vlažnom krpom ili koristiti poseban podni brisač za drvene i laminatne podove.

Električni uređaji

Prljavštine na ekranima, tasterima i sličnim aparatima uviek prvo treba ukloniti suvom krpom i nikada ih ne prskati direktno vodom. Za tvrdokornu prljavštinu takođe možete da poprskate blago sredstvo za čišćenje na krpu i njime da očistite uređaj. Alternativno možete da koristite posebne krpe za čišćenje ekrana.

Svila

Bez obzira na to je li to posteljina ili bluza: ako ovaj materijal dođe u dodir s vodom, to može dovesti do mrlja i/ili promene boje. Svilu uvek dajte u profesionalne ruke radi hemijskog čišćenja.

Koža

Slično svili, odevni predmeti i nameštaj od kože vrlo su osetljivi. U kombinaciji s vodom mogu da ostanu pruge ili u najgorem slučaju, materijal može da postane porozan i napuknut. Za čišćenje kožnih sofa i sličnog koristite isključivo posebne proizvode za negu kože, piše klix.ba.

Mermer

Mermer izgleda vrlo plemenito. Da tako i ostane, nemojte koristiti vodu i uvek čistite mermer na suvo (grubu prljavštinu na mermernim podovima možete da obrišete mekom metlom ili da usisate). Ako zbog jake prljavštine morate da koristite vodu, najbolje je da je koristite što je moguće manje, inače zbog naslaga kamenca nakon nekog vremena površina može da izgubi sjaj.

BONUS VIDEO:Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram