Koliko su vrata bitna stavka svakog enterijera

Foto: Aleksei Ivanov / Panthermedia / Profimedia

Izgled životnog prostora predstavlja svojstvenu sliku svojih vlasnika.

Svaki dom karakteriše lični pečat i doprinos, kao i mogućnost da uredite enterijer onako kako vama odgovara. U nedostatku kreativnih vizija ili neodlučnosti kojim stilom se voditi, neke od ideja možete „ukrasti“ iz časopisa ili sa interneta.

Ipak, neki detalji u domu potpuno menjaju percepciju prostora i utiču da vaš dom izgleda ekstravagantno, moderno ili pak tradicionalno i ušuškano. Takav je slučaj sa izborom vrata, koja osim estetike, odlikuje i više funkcija koje doprinose sigurnijem i toplijem ambijentu.

Sobna vrata – čuvar privatnosti i unutrašnjeg mira

Sobna vrata predstavljaju osnovne elemente svakog stana ili kuće, bez kojih se ne može.

Međutim, iako im je namena ostala ista, modeli, dizajn i izgled sobnih ili unutrašnjih vrata poslednjih godina proživljava znatne promene. Današnje tržište obiluje inovativnim i modernim idejama vrata, kao i pametnim rešenjima za stanove manje kvadrature, gde je svaki metar prostora bitan.

Sobna vrata prevashodno služe za očuvanje privatnosti i intimnosti unutar prostorija, ali i boljem estetkom doživljaju čitavog enterijera. Ona nisu direktno izložena uticaju različitih vremenskih prilika, ali su podjednako važna kao izvrstan toplotni i zvučni izolator.

U zavisnosti od materijala od kojih se izrađuju, unutrašnja vrata se odlično uklapaju u svaki ambijent. Neki od popularnijih modela koja nikada ne izlaze iz mode su sledeća:

– Sobna vrata napravljena od punog drveta

Veoma kvalitetni i vredni modeli unutrašnjih vrata izrađuju se upravo od punog drveta. Drvo je oduvek bilo najvrednije građevinsko sredstvo, koje je ostalo popularno i u upotrebi kod današnjih dizajnera enterijera. Osim neprekosnovene lepote koje drvo pruža, ono daje posebnu toplinu celokupnom prostoru, pa se svrstavaju u rang luksuznih sobnih vrata.

– Sobna vrata od medijapana

Veoma popularni modeli vrata na našem tržištu izrađuju se od pločastih drvenih elemenata, tj. medijapana. Odgovarajuće su tvrdoće i otpornosti, a kako se presvlače odgovarajućom vrstom folije, mogu biti različitih boja, pa čak i u boji drveta. Osim specijalnih folija, ovi modeli vrata mogu biti i furnirani, a kao takvi se visoko kotiraju u svetu enterijera, jer se kategorišu u grupu modernih i kvalitetnih unutrašnjih vrata.

– Sobna vrata izrađena od pvc materijala

Pvc materijal je postepeno našao svoju primenu i sve se više koristi prilikom adaptacije prostora, usled dobre zvučne i toplotne izolacije. Kako je navedeni materijal otporan na vlagu, pvc unutrašnja vrata su idelana za prostorije kakve su kupatilo ili kuhinja.

Osim po materijalu, sobna vrata možete birati i prema modelu, u zavisnosti od veličine prostorija. Tržište obiluje jednokrilnim, dvokrilnim, trokrilnim ili kliznim vratima, koja su veoma atraktivna,a pronašla su svoju namenu pretežno u malim stanovima.

Prema obliku, izbor reljefnih ili ravnih, lučnih ili pravolinijskih, kao i vrata sa staklom zavisi pretežno od ličnih želja i potreba.

Ulazna vrata – ulaznica za vaš mali raj

Pored sobnih vrata, ulazna vrata krase mnogobrojne osobine, koje ih čine kvalitetnim, bezbednim, a istovremeno i lepim i atraktivnim. Kako ona predstavljaju prvi element vašeg doma koji je vidljiv pre nego što se uđe u kuću ili stan, ulazna vrata bi trebalo adekvatno uklopiti u enterijer, ali i eksterijer, kao i ispuniti sledeće uslove:

– moraju posedovati odgovarajući kvalitet

– obezbediti adekvatnu zvučnu i termičku izolaciju

– odabir odgovarajućih modela koji nude bezbednost i zaštitu od provala, kakva su sigurnosna ulazna vrata

– adekvatna cena u odnosu na kvalitet.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram