Stan hrvatskog arhitekte u palati – spoj starog i modernog koji je čista magija

Ante Vrban Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Stan kao iz filma.

Stan u jednoj palati u Šibeniku dobio je savremeno lice, ali uz sve moguće restauracije. Obnovljen je i uređen prema projektu poznatog hrvatskog arhitekte Ante Vrbana.

Palata u kojoj je stan datira iz 1871. godine, sagrađena je od kamena i glasi za jednu od najlepših u tom gradu. Stan veličine 90 kvadrata ima veličanstvene visoke plafone i vitraž koji je proizveden u staro doba u Veneciji. Vrban je udahnuo novi život u stan koji je bio u lošem stanju. Sve se pažljivo demontiralo, uklonile su se razne intervencije, stan se konstruktivno učvrstio i napraviljene su nove instalacije. Uz neke materijale koji su izvorno pripadali tom vremenu.

„Dok sam bio klinac, kad bismo djed i ja išli na brod koji je bio vezan u Dolcu, svako jutro bismo prolazili ispod balkona ove kuće i uvijek bih zastao i pitao ga – tko tu živi? Bio sam opčinjen fasadom i balkonom. Nakon toga godinama nisam tuda prolazio, jer me život odveo na sto drugih strana, ali mi je to nekako ostalo u podsvijesti kao najljepša memorija na trenutke s djedom kojeg više nema“, rekao je Ante za Jutarnji.

A kako je došlo do toga da postane vlasnik baš tog stana? Bio je van Hrvatske kad ga je nazvala prijateljica koja živi baš u toj kući i rekla mu da se prodaje stan na prvom spratu i da mora da ga kupi. Vratio mu se film iz detinjstva i kupio je nekretninu na neviđeno.

Stan je bio u jako lošem stanju, pregrađen u nekoliko soba, ali se ispod svega nazirao njegov izvorni sjaj.

„Vratio sam ga na način na koji zaslužuje, najboljim materijalima i tehnologijom. Sve smo pažljivo demontirali, uklonili razne intervencije kroz vreme, učvrstili ga konstruktivno, napravili potpuno nove instalacije. Naručio sam materijale koji su izvorno pripadali tom vremenu, parkete, keramiku u kupaonici… Restaurirali smo originalne prozore i škure, popravili vitraje. Ručno je žbukan smjesom po originalnom sastavu kada je građen, nema knaufa. Zapravo je potpuno restauriran i obnovljen najnovijim tehnologijama obrade materijala, ali u duhu svog razdoblja“, objasnio je Ante Vrban za Jutarnji.

Pri ulasku u stan nalazi se dugačak hodnik s nizom polukružnih prozora i niša, koji je na svom kraju ranije imao vrata. Arhutekta ih je uklonio jer je dve sobe pretvorio u jednu i napravio veliki dnevni boravak koji po svojoj celoj širini ima balkon na koji se izlazi kroz tri krila polukružnih vrata. Tako se sada, čim se otvore ulazna vrata, vidi kupola katedrale i cela dužina stana osvetljena je dnevnim svetlom bočno s prozora, a u daljini dvostrukim vratima dnevnog boravka. U jednom delu hodnika, kako kaže, da mu malo „razbije“ dužinu, otvorio je proširenje i stavio prostor za kuhinju. Uz nju je veliko kupatilo i jedan odvojeni toalet za goste. U stanu su, dakle, jedna velika spavaća soba, dnevni boravak, kuhinja, kupatilo i toalet za goste.

Od nameštaja, arhitekti je najdraža Knoll sofa, Barcelona Mies Van der Rohea koja je prvi dizajnerski komad koji je sam kupio i sakupljao je za nju novac kao student.

„U taj stan sam stavio sve komade koji su mi označili neku fazu života. Saarinen tulip sto je iz jednog od mojih drugih stanova, ali tu mu je nekako mesto. Kameni monoliti ispred sofe su moja kolekcija namještaja iz 2021. od kamena travertina Navona, koja je rasprodana u tri dana, proizvedeno je samo 20 komada u tri dimenzije. Srebrni tepih je isto moja kolekcija, zove se Zeus jer je iste boje kao moj prvi i zadnji pas“, rekao je Ante.

Kakav je bio originalni pod u stanu, a kakav je sad?

„Originalno je isto bio parket, riblja kost. Kad smo ga izvadili, s jedne letve skidali smo polako slojeve i došli smo do jednog čudnog sivog odsjaja. Zato je novi parket riblja kost sa srebrnom prašinom u bajcu, Berti mi je proizveo parket po posebnoj narudžbi“, odgovara on.

Balkon od kamena s nosačima od kamenih masiva je restauriran, kao i originalna ograda. Na njemu su identične replike balkonskih vrata po starom sistemu i originalnim okovima jer su bila potpuno istrulila od neodržavanja i vremena.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram