Zašto je višeslojni parket pravi izbor za vaše podove

Foto: PhotoAlto / Profimedia

Kada ga jednom probate nikada se nećete vratiti običnom parketu ili laminatu.

Ono što višeslojnom parketu daje najveću prednost su jednostavna montaža, popravka i zamena, a njegova površina, čak i nakon dužeg korišćenja, dobija novi život odmah pošto se ponovo malo izlakira ili blago ishobluje.

Čak i ako ikada dođe do nekog većeg oštećenja, ono neće predstavljati veliki problem jer se pojedinačni elementi mogu lako ukloniti i zameniti novim, a profesionalac to može obaviti bez pravljenja mnogo prljavštine i nereda.

Zamena pojedinačnih elemenata kod drugih tipova podnih obloga je uglavnom moguća uz dosta poteškoća i može zahtevati mnogo truda.

Proces čišćenja takođe je veoma jednostavan, dovoljno je da se pomete i obriše mokrom tkaninom ili mopom, pa nema potrebe za posebnim uređajima ili dodatnim sredstvima za čišćenje.

Površina višeslojnog parketa je uvek deluje toplo pod nogama i na taj način pruža osećaj prijatnosti.

Toplina drvene podloge posebno će vam se svideti ako po kući često hodate bosi ili u čarapama, a takođe je i velika prednost ako imate malu decu koja vole da se igraju na podu, dok podno grejanje nije uvek neophodno odmah jer je pod sam po sebi već topao.

Prednosti u poređenju sa laminatom i vinilom

Površinski sloj laminata se sastoji od vrlo tanke dekorativne folije koja je zalepljena

na drvenu kompozitnu ploču, što znači da je u pitanju površina u kojoj nema prirodnih materijala, dok je vinil u potpunosti veštački proizvod, podovi od vinila sastoje se uglavnom od hemijski proizvedenog polivinilhlorida.

Jednostavno, pokušajte da hodate bosi po višeslojnom parketu, a zatim po podu od vinila ili laminata i osetićete značajnu razliku između veštačke i prirodne drvene površine, jer samo pravo drvo može da pruži osećaj udobnosti i topline koju veštačka podloga ili imitacija ne može, a svakako ne biste želeli da živite sa lošijom verzijom kada je već prava stvar na raspolaganju.

Zvuk u prostoriji sa laminatom je znatno jači nego što je to slučaj u onima sa višeslojnim parketom zbog njegove veoma tvrde, veštačke površine. Laminatni pod stvara glasno zveckanje dok koračate po njemu a čak ni dodatna zvučna izolacija nije od velike pomoći jer deluje samo ka dole i ka susednim prostorijama, ali ne utiče na buku koja se širi kroz prostoriju.

Bilo da se radi o porodičnom domu ili o poslovnom prostoru, podovi svakodnevno trpe pritisak i izloženi su različitim uticajima.

Oštri i teški predmeti, dečija igra ili kućni ljubimci mogu da uzrokuju pojavu oštećenja ili čak rupa, posebno na podu od vinila koji je osetljiv jer se radi o veoma mekanom materijalu. Dok je, kao što smo pomenuli, višeslojni parket može lako popraviti u slučaju potrebe, posebno kada se radi o manjim segmentima površine poda, to sa podovima od vinila ili laminata nije slučaj.

Višeslojni parket ili pločice

Prednost u odnosu na podove od prirodnog kamena ili pločica ogleda se u ujednačenoj površini jer površina parketa pruža ujednačen pod bez ometajućih fuga, koje su neizbežne prilikom postavljanja podova od prirodnog kamena i pločica.

Na spojevima obično dolazi do sakupljanja prljavštine, pa im je potrebno intenzivno i veoma često čišćenje, aktivnost od koje ćete biti pošteđeni zahvaljujući parketu.

***

Bonus video: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram