Koje je najbolje doba dana za zalivanje biljaka

Foto:Shutterstock

Biti vlasnik biljke je veliki posao, a dve najvažnije stvari koje treba shvatiti su kada je najbolje vreme za zalivanje biljaka i koliko vode im je potrebno.

Ako želiš da tvoja biljka napreduje, najbolje je da joj daš malo vode u zoru. Najbolje doba dana za zalivanje sobnih biljaka je jutro.

Zalivanje ujutro omogućava da se lišće brzo osuši, što obeshrabruje spore gljivica i održava tvoju biljku lepom i bujnom. Ako ne možeš zalivati ujutro, druga sljdeća najbolja opcija je veče.

Samo vodi računa da zalivaš direktno u zonu korena, a ne u listove, piše Ultra.ba.

Bilo da si iskusna vlasnica biljke ili si nova u ovome, većina ljudi zna da je jedan od najlakših načina da vidiš da li je tvojoj biljci potrebno zalivanje gurnuti prst u tlo. Ako je tlo suvo na dodir, onda je vreme za hidrataciju. Ako je i dalje vlažno, pričekaj dan ili dva.

Lirasti fikus
Lirasti fikus Foto: Shutterstock

Postoje, međutim, i drugi znakovi koji nas obaveštavaju da je našoj biljci potrebna vlaga: listovi izgledaju naborano, vrhovi su smeđi, ako biljka ne raste i saksija je lagana.

Bez obzira na to gde se biljke nalaze, moraš osigurati da imaju odgovarajuću drenažu kako bi se sprečio rast buđi i gljivica, kao i trulež korena.

Za kućne biljke, treba da se pobrineš da tvoja saksija ima rupu za drenažu na dnu. Pospešuje dobru cirkulaciju i omogućava da se voda lako kreće kroz tlo.

***

Bonus video: Slatka keleraba

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram