Kako do balkona koji će i tokom jeseni biti omiljeno mesto

Terasa, jesen, dekor
Foto: Shutterstock

Letnji dani u kojima uživamo na svojim balkonima i dalje su prisutni, ali tokom večeri gotovo se može osetiti blizina jeseni. Međutim, to nam nije prepreka da ne možemo što duže koristiti sve pogodnosti koje pruža. Sve što treba da uradimo je da se prilagodimo novim uslovima i od našeg balkona napravimo pravu oazu.

Ne samo da možemo uživati u koktelima i večerama sa porodicom i prijateljima na balkonu, već ga možemo pretvoriti i u mesto koje će tokom predstojeće jeseni, bez obzira na veličinu, biti pravi mali vrt užitaka, piše zadovoljna.hr.

Evo kako to učiniti.

1. Pripremite otpornije biljke

Terasa, jesen, dekor
Foto: Shutterstock

Tokom letnjih dana uživamo u sjaju boja cveća, a to ne mora da prestane čak ni sa ulaskom u završnu fazu. Iako zbog relativno visokih temperatura tokom dana još ne moramo menjati cveće, nije na odmet razmišljati o tome šta bismo za nekoliko nedelja dodali na svoj balkon.

Predlažemo da tada letnje biljke zamenite otpornijim, kojima neće smetati vlaga prouzrokovana jutarnjom maglom i češćim kišama. Takve su, na primer, morske zvezde, tustika, određene vrste fuksije i japanski detlić. Ali tustika se definitivno ističe jer će pokazati svoju raskoš ružičastih nota baš kad odložimo letnje cveće.

2. Posadite pravi mali povrtnjak

Terasa, jesen, dekor
Foto: Shutterstock

Dekorativne biljke ne moraju biti jedine koje ćemo posaditi na svom balkonu. Naime, kraj avgusta je idealno vreme za sadnju određenog povrća kako bismo tokom jeseni uživali u njegovim plodovima.

Za to vam ne treba veliki vrt. Možete ga jednostavno posaditi na malom balkonu, a u specijalizovanim vrtnim centrima možete kupiti saksije koje su upravo za to predviđene.

Povrće koje možete saditi i saditi je šargarepa, luk, beli luk i zelena salata. Ne zahtevaju mnogo nege, ali se preporučuje da ih posadite na delu balkona koji će veći deo dana biti izložen suncu. Tokom kasnih jesenjih dana mogu da posluže kao odlična inspiracija za, na primer, piće od šargarepe ili bogatu salatu.

3. Dodajte laganu ćebad

Terasa, jesen, dekor
Foto: Shutterstock

Hteli to sebi da priznamo ili ne, večeri polako postaju sve hladnije, što sugeriše da jesen počinje za manje od dvadeset dana. Ali to ne znači da čak i tokom tih večeri ne možemo uživati na balkonu. Moramo se samo pripremiti za sve vremenske uslove, a to će biti najlakše uz pomoć ćebadi koje možete koristiti samo za balkon.

Takođe možete dodati jastuke, a da biste sve to zaštitili od moguće kiše, čuvajte ih u vodootpornim skladištima ili kutijama kakve možete pronaći u bilo kojoj prodavnici kućnih potrepština.

4. Osvetljavanje romantične atmosfere

Terasa, jesen, dekor
Foto: Shutterstock

Sitne žute sijalice nisu samo za božićnu dekoraciju. Trenutno su najizraženiji na našim balkonima. Dodaju određenu toplinu i istovremeno stvaraju najromantičniju atmosferu. Kada ih kupujete, dobro je imati na umu da biramo one namenjene spoljnim prostorima jer su otpornie na kišu, vlagu, pa čak i vetar.

5. Napravite svoj ritual

Iako ovaj savet nema veze sa uređenjem pejzaža i pripremama za jesen, svakako je vredno istaći da iskoristite ove tople dane. Kad god vam vreme dozvoljava, uživajte u svom malom ritualu na balkonu.

Bilo da čitate knjigu, pijete kafu pre ili posle posla, iskoristite sve što balkon nudi. Tih nekoliko minuta su neprocenjivi i stvaraće vam uspomene kojih ćete se rado sećati kada zaista zahladi.