Kako da pravilno očistite četkicu za zube

četkica za zube
Postoji pravilan način za pranje četkice za zube, Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Mislite da je ispiranje četkice za zube pod mlazom vode dovoljno da ona bude čista? Stručnjaci za oralnu higijenu tvrde drugačije.

“U ustima je mnogo bakterija, dobrih i loših. Četkica za zube je strano telo i može da podstakne rast loših bakterija, ako o njoj ne brinete pravilno”, objašnjava Mark B. Desrosiers, profesor na Stomatološkom fakultetu u Bostonu i endodont, prenosi Ljepota&Zdravlje.ba.

Četkica za zube može sadržati bakterije iz usta koje će se razmnožavati ako četica nije dezinfikovana. Stručnjaci zato preporučuju uklanjanje nakupljene zubne paste pomoću mešavine sapuna i tople vode.

Srećom, čišćenje četkice za zube nije veliki napor. Svake dve nedelje očistite je jednostavnom metodom kako biste se rešili bakterija koje se na njoj nalaze.

Kako pravilno očistiti četkicu za zube?

Ručno

Bez obzira na to kakvu četkicu imate, čišćenje se mora obaviti temeljno. Stručnjaci preporučuju uklanjanje nakupljene zubne paste s ručke četkice pomoću miksa sapuna i tople vode.

Zatim glavu četkicu potopite u čašu hidrogena na najmanje 15 minuta. To pomaže u uklanjanju ostatka zubne paste, ali i bakterija. Ako nemate hidrogen, možete upotrebiti i antibakterijsku vodicu za usta.

Nakon toga, četkicu dobro isperite toplom vodom te prstima istrljajte glavu kako biste se rešili ostataka hidrogena. Nakon čišćenja, ostavite da se četkica potpuno osuši pre ponovnog korišćenja.

U mašini za sudove

Najbolji način čišćenja četkice za zube je stavljanje u mašinu za sudove kao što biste to učinili s vašim priborom za jelo. Ovaj pristup funkcioniše s ručnim plastičnim četkicama, ali drvenim. Onim od bambusa i električnim četkicama za zube bilo bi prikladnije ručno pranje.

Kako održavati čistoću četkice?

Nakon što detaljno očistite četkicu, nastavite je ispirati vodom nakon svake upotrebe, a zatim je stavite uspravno u otvorenu posudu kako bi se mogla osušiti na vazduhu.

Istraživanja pokazuju da toplo, vlažno okruženje može prouzrokovati rast mikroorganizama na četkicama, pa ih treba držati na što hladnijem i suvom mestu.

Iako su navlake za četkice dobre za putovanje, ipak možda nisu najbolje za svakodnevnu kućnu upotrebu. Uz to, četkice menjajte bar na svaka tri meseca ili kada se dlačice deformišu.

***

Bonus video: Spisak za putovanje

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram