Kako da osvežiš beogradski salonac koji ti je ostavila baba

Dom i dizajn 14. sep 202118:29 > 29. mar 2022 11:00
Beogradski salonac
Beogradski salonac, Foto: bane.m / Alamy / Alamy / Profimedia

Šta da radiš kada naslediš stan od babe - pun starog masivnog nameštaja, kič goblena, sa dotrajalim prozorima kroz koji pirka tajfun i ishabanim parketom? A, nisi baš Rokfeler da stan osvežiš od poda do vrlo visokog plafona?

Mnogi smatraju da osveženje stana podrazumeva renoviranje od poda do plafona – ili niste ništa uradili. Dipl. ing. arhitekture Aleksandar Stanković savetuje kako da osvežite salonac uz pomoć štapa i kanapa.

Prva asocijacija na salonce su visokih plafoni. Ti stanovi imaju tu eleganciju koja dolazi sa samom proporcijom prostora, koju i te kako možete iskoristiti.

Jednostavno pravilo – zidovi, vrata, prozori

„Zidovi moraju biti čisti i osveženi. Čak i ako je uz pomoć štapa i kanapa i sa malim budžetom – ogromnu promenu će napraviti čisti beli zidovi”, savetuje Stanković.

Drugi savet je u vezi sa nameštajem, za koji predlaže da to budu neki retro komadi koje možemo naći na svakom buvljaku ili prodavnicama polovne robe. Ako u stanu postoji već nameštaj, dobra ideja je presvući ga. Aleksandar nam je kao najbolje opcije ponudio štof, eko kožu/kožu ili neki zanimljiv print.

„I nameštaj bi trebalo da bude elegantan. Kada su stari stanovi u pitanju, dobro je iskoristiti njihove adute. Ne bi trebalo forsirati eklektičan, pop-art dizajn.”

Vrlo jednostavno – osvežiti zidove, vrata i prozore. To sve možemo i sami, a cifra nije astronomska.  Pritom se belom bojom postiže utisak većeg i ‘čistijeg’ prostora. Čak i ako je parket ishaban, ukoliko ostalo odrađeno – ne smeta i nema problema.

„Ukoliko je na nekim mestima baš upadljivo, ćilim je uvek zanimljivo rešenje”, nastavio je Stanković.

Dok je ogledalo obavezna stavka, može biti neko feature dekorativno ili samo kao panel bez rama – u zavisnosti od položaja u stanu.

Kako su to uradili Ana i Aleksa

Ana i Aleksa su primenili baš te savete – koristili su štap i kanap, ali i malo su radili u svojoj radionici. Dobro ste pročitali, imaju radionicu u saloncu, strava zar ne?

Spavaću sobu vole da održavaju u minimalističkom maniru – ne puno boja, jednostavna i samim tim idealno ‘mirna’ za spavanje. Tako da je Aleksa u tom maniru i napravio ove raspar, a opet par, lustere.

Lusteri, Foto: Privatna arhiva

Salonac je bio pun starih stvari i bili su zatrpani goblenima, koje su odlučili da izvade iz rama i slože. A ramovima udahnu novi život. Ofarbali su ih i u crno i belo i tako stvorili idealan ukras za prostor iznad kreveta u spavaćoj sobi.

Ramovi od goblena, Foto: Privatna arhiva

A dva bela rama su stavili u dnevnu sobu.

Vintidž minimalistički ramovi, Foto: Privatna arhiva

Stare fotelje su oporavili, te presvukli u različite animal dezene, i tako zadržali njihov retro, a pomalo kemp duh.

Fotelje, Foto: Privatna arhiva

Ogledalo. Ogledalo. Ogledalo. I tu je. Uklopili su vintidž zlatno masivno ogledalo koje je kič na sve dobre načine.

Ogledalo, Foto: Privatna arhiva

A u skulpturi možete da držite i četkice za šminku, taman ispred ogledala.

Četkice za šminku, Foto: Privatna arhiva

Ako su vam dosadili oni jedni te isti krpeni krevetići za pse, koji veoma brzo postanu svi sivi; Ili još gore, oni plastični, iz kojih i psi beže – stari kožni kofer je super solucija. Ima ih u raznim veličinama, te verovatno skoro svaki pas može da stane. Kofer, dobar jastuk i vaš pas će biti najsrećniji na svetu.

Zoi u koferčetu, Foto: Privatna arhiva

Ko su Ana i Aleksa?

Radi se o simpatičnom mladom paru, smeštenom u Dobračinoj ulici. Želeli su da babin salonac vrate u život.

Oboje imaju ideje, a umeće dolazi iz dana u dan. Uz pomoć štapa i kanapa, a malo i radionice, njihov beogradski salonac postaće kao iz magazina.

***

Bonus video: Svetske zvezde u Pirelijevom kalendaru kroz objektiv Brajana Adamsa

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram