Iz prve ruke: Tajne kule koja intrigira Beograđane

Dom i dizajn 06. mar 202218:57 > 07. mar 2022 13:16
Foto: KDA Studio

Kula West 65 je novi simbol Beograda, a iza koncepta enterijera ove imponzantne zgrade stoji beogradski KDA studio, dok je za dizajn čitavog objekta zaslužan PFB dizajn. S arhitektkinjom Ksenijom Đorđević zavirili smo u unutrašnjost ove zgrade, koja je iz nekoliko razloga jedinstvena u čitavom regionu.

West 65 je jedina kula te veličine u regionu koja je u potpunosti rezdencijalna. Ima 155 metara i 40 spratova, otkriva KDA studio, koji je bio zadužen za koncept enterijera javnih prostorija i stanova u kuli.

Na nižim spratovima su manji stanovi, strukture od 80 do 120 kvadrata. Od 30. sprata na gore su veliki stanovi od 250 kvadrata – što znači da je pola sprata jedan stan.

„Karakteristike same kule su fantastične – pozicionirana je tako da ima divne poglede na čitav Beograd. Takođe je specifična po pratećim sadržajima, koji su na visokom nivou za naš kontekst“, objašnjava Ksenija Đorđević.

Foto: KDA Studio

Kula ima veliku recepciju, gde je konsijerž dostupan 24 časa. Zatim, tu je spa koji je veličine 500 kvadrata, kao i teretana. Postoji bazen od 24 metara, business lounge, kid‘s lounge, privatni bioskop. Takođe, tu je i prostor za slavljenje rođendana.

„Prosto, podmiruje u potpunosti skoro sve potrebe vlasnika stanova i korisnika prostora“, kaže arhitektkinja.

Foto: KDA Studio
Foto: KDA Studio
Foto: KDA Studio

Kao i u svakom projektu, njen studio je prilikom izgradnje identiteta enterijera ove zgrade krenuo od konteksta, koji jeste imponzantna staklena kula – što je presudilo da razmišljaju u pravcu savremenog dizajna.

„Ali, pošto sam želela da projekat izdrži test vremena, išli smo na nešto što je savremena klasika – Mid-century modern. Pravac, elementi i nameštaj koji su u tom periodu projektovani, pedestih i šezdesetih godina prošlog veka, i dalje su veoma šik i aktuelni, izdržali su test vremena. Sigurno će biti i narednih godina apsolutni kvalitet“, govori Đorđević.

Foto: KDA Studio
Foto: KDA Studio

Arhitektkinja zatim objašnjava kako su materijalima gradili priču, koja će definisati izgled ove luksuzne građevine.

„Hteli smo da opna bude veoma kvalitetna, u nekoliko različitih tekstura i boja mermera. Koristili smo kararu, kalakatu, pietra grey, tamnobraon sivi kamen. Koristili smo furnir i prirodno drvo u boji hrasta. Takođe i tamni hrast i tamni orah, koji daju jednu elegantnu notu. Trudili smo se da u materijalima damo maksimum, ali da budu harmonični i svedeni“, kaže nam.

Foto: KDA Studio

Nameštaj je morao da isprati takvu viziju, pa su birali komade koji su „iconic“ za Mid-century modern. Takođe, veliki izazov bio je napraviti savršen balans između komercijalnog i autentičnog.

„Kada imate 287 stanova, što je jako mnogo različitih korisnika, treba da uradite nešto što je komercijalno, što će pokriti ukus i senzibilitet jako širokog dijapazona klijenata, a s druge strane da napravite ‘statement’ – taj ‘wow’ efekat. Dakle, da se se svidi velikom broju ljudi, ali da ima nešto specifično. Između te dve strategije, morate da se odredite, da ne odete previše u strandardno, već da to ipak bude nešto vanserijski, što takva kula i zaslužuje“, naglašava Đorđević.

Foto: KDA Studio
Foto: KDA Studio

Klijenti KDA studia su poznavaoci dizajna i kolekcionari umetnosti, otkrila nam je. Stoga, imaju jasne zahteve.

„Oni idu po sajmovima u Milanu i Skandinaviji, pa veoma dobro poznaju šta je bezvremenski dizajn. Naravno, svaki klijent ima specifične zahteve, jer su različita viđenja prostora. Nekima je kuhinja centralno mesto u domu, nekome je to potpuno sekundarno. Tako da svoj tim treniram da slušaju klijente, postavim ključna pitanja i dam odgovore kroz dizajn i arhitekturu. To je suština našeg posla“, zaključuje arhitektkinja.

Foto: KDA Studio

***
Bonus video: Najlepši akvapark na svetu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram