Drvena montažna kuća u Norveškoj je hit – a po projektu srpskih inženjera

montažna kuća
Foto: Oslotre

Zidovi i krov ove kuće za odmor u celosti su izgrađeni od drvenih panela i montirani na gradilištu za svega nekoliko dana.

Privatna kuća u Honefosu, nekoliko kilometara severno od Osla u Norveškoj, izgrađena je u potpunosti od drvene građe, odnosno unakrsno lameliranih panela i drvenih greda. Reč je o drvenoj montažnoj kući složene geometrije i još složenije konstrukcije – iako, na prvi pogled, tako ne izgleda.

Foto: Oslotre

Kuća je projektovana, napravljena i montirana krajem 2020. godine. Arhitekturu ove nesvakidašnje vikendice potpisuje norveški arhitektonski biro Oslotre AS, dok je proračun konstrukcije radio beogradski biro ACETRA.

Na arhitekturu kuće najviše su uticali neposredno okruženje, izabrani sistem montažne gradnje, ali i neobični zahtevi klijenta.

Kuća iznad potoka

Foto: Oslotre

„Kroz parcelu na kojoj se kuća nalazi teče planinski potok koji je klijent želeo da po svaku cenu sačuva. „Ishod tog specifičnog zahteva ogleda se u tome da deo kuće koji je najbliži vodi podiže na vitke stubove radi što blažeg uticaja na teren i prirodni tok vode“, navode projektanti, a prenosi Gradnja.rs.

U tom delu objekta se nalazi dnevna soba sa kaminom i velika terasa za boravak na otvorenom – dok se u kuću ulazi sa donje strane i najniže kote.

Ostatak kuće i njene konstrukcije se nalazi na betonskoj podlozi koja je livena na licu mesta i koja prati prirodni pad terena, a preko koje se nalaze hidro i termo izolacija, podno grejanje i drveni parket.

Lamelirana drvena konstrukcija

Konstrukcija kuće se sastoji od nosivih CLT zidova, CLT krovova, lameliranih drvenih greda i čeličnih greda. Nepravilna geometrija osnove je nepravilnog oblika („na lakat“) i njena površina iznosi 148,5 kvadratnih metara.

Posebno složen, a za projektovanje i izvođenje izuzetno komplikovan deo bio je nepravilan oblik krova.

Foto: Oslotre

„Vikendica ima krov koji prati teren i platforme na različitoj visine koje formiraju liniju neprekinutog kretanja od najniže do najviše tačke. Krovna konstrukcija se sastoji od sedam ravni. Šest od sedam ravni ima jednu zajedničku tačku spajanja. Samim tim, da bi se postigla vizuelna usklađenost, montažni radovi su obavljeni sa velikom preciznošću“, navode inženjeri iz biroa ACETRA.

Posebna dimenzija ovog projekta čini ekološka održivost izražena kroz CO2 otisak. Naime, prema rečima projektanata, u konstrukciju ove drvene montažne kuće uskladišteno je 19,8 tona CO2.

norveška kuća
Foto: Oslotre

Druga prednost drvenih montažnih kuća je izuzetno brza i efikasna gradnja. Svi elementi objekta (osim betonskih temelja) su prefabrikovani i napravljeni u fabričkim uslovima. Ovi gotovi elementi sastavljeni su za par dana na gradilištu – što je izuzetno velika brzina za ovaj tip objekta.

Skandinavski dizajn

Foto: Oslotre

Enterijer kuće u potpunosti prati principe skandinavskog dizajna. Unutrašnjost kuće čine prostrani volumeni, velike drvene površine konstruktivnih elemenata, kao i pregradni zidovi – takođe od drveta.

Foto: Oslotre

Fasadna stolarija je antracit crne boje, kao i lim kojim je pokriven dvovodni krov. Jedino se limeni i metalni elementi suprotstavljaju prirodnom tonu drveta.

Opremu kuće čini pažljivo biran komadni nameštaj od prirodnog materijala i svedenih linija koji ambijentu daju poseban šmek.

BONUS VIDEO: Boemski salonac u kojem je uhvaćen stari duh Zemuna

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram