Detalji u spavaćoj sobi koji uništavaju dobar san

Foto: Shutterstock

Proverite da li vam ove stvari u spavaćoj sobi kvare san!

Spavanje je jedan od najvažnijih procesa, koji nam omogućava da se „ponovo pokrenemo“ i imamo dovoljno snage za novi dan. Zbog toga kvalitet sna ima ogroman značaj.

Mnogo faktora utiče na san, od jastuka na kojem spavam,o do mirisa koje osećamo. Proverili smo koji faktori će se negativno odraziti na naše spavanje.

Stari jastuk

Jastuke treba zameniti jednom u 1,5 godine. Jastuci sa memorijskom penom traju duže, do 3 godine. Ali ako koristite jastuk star 5-6 godina, velike su šanse da vaše telo ne dobija dovoljno podrške i da vam nije udoban.

Da biste proverili da li treba da zamenite jastuk, uklonite jastučnicu i pažljivo pogledajte. Ima li mrlja od znoja? Da li je pocepan? Da li ima loš miris? Jastuci sakupljaju mrtve ćelije kože, buđ, krpelje i gljivice.

Vremenom, do polovine težine jastuka može se sastojati od takvih, neželjenih komponenti. I mogu izazvati alergije koje će vam narušiti san.

Spavaća soba, krevet, potkrovlje
Foto: Shutterstock

Mirisi

Postoje mirisi koji deluju opuštajuće na nervni sistem i pomažu nam da zaspimo. Ali ako ima previše mirisa, efekat može biti suprotan.

Ne koristite previše mirisa i menjajte ih kada postanete umorni od njih.

Foto: Shutterstock

Neodgovarajući dušek

Čak je i vaš omiljeni položaj za spavanje važan. Na primer, ako više volite da spavate na boku, bolje je da izaberete dušek od memorijske pene da biste smanjili opterećenje na tačkama pritiska – ramenima i bokovima.

A za one koji spavaju na leđima, bolje je da spavaju na čvršćim dušecima, kako bi kičma bila ravna. Isto važi i za ljude koji spavaju na stomaku.

Posteljina od lošeg materijala

Veruje se da je pamuk dobar materijal za posteljinu, jer je čist i prirodan. Ali to nije najbolji izbor za spavanje.

Pamuk aktivno upija znoj sa kose i kože, što znači da se mora češće prati. Osim toga, potrebno je dosta vremena da se suši, pa ako ste skloni da vam bude vruće dok spavate, posteljina će upijati znoj i postati vlažna.

Dobra alternativa je svilena posteljina. Ima dobru toplotnu provodljivost, što znači da je topla zimi i hlada leti. Ne izaziva alergijske reakcije i otporna je na grinje. Takođe ima dobar efekat na kožu i kosu.

Mnogo biljaka

Previše biljaka u spavaćoj sobi takođe može imati negativne posledice. S jedne strane, proizvode kiseonik i apsorbuju CO2. Ali s druge strane, na njima se nakuplja prašina, što može negativno uticati na disanje. Takođe, neke biljke takođe mogu da dodaju CO2 u vazduh umesto da ga apsorbuju.

Ne uklanjajte biljke u potpunosti, ali budite pažljiviji kada ih birate. Sukulenti su dobra opcija za spavaću sobu jer apsorbuju CO2 noću.

Foto:shutterstock

Nered

Gomile odeće na podu i stolicama i opšti nered mogu izazvati iritaciju i stres i narušiti kvalitet vašeg sna. Zbog toga je bolje da svoju spavaću sobu održavate čistom.

Kutije sa stvarima koje vam ne trebaju često možete držati ispod kreveta kako ih ne biste videli.

Elektronski uređaji

Ne preporučuje se da držite različite izvore elektromagnetnog zračenja u blizini svog kreveta – poput mobilnih telefona, laptopova i televizora.

Prema nekim studijama, elektromagnetno zračenje može negativno uticati na proizvodnju melatonina.

Foto: Shutterstock

Previše nameštaja

Pretrpana spavaća soba postaje vizuelno manja, a nameštaj skuplja mnogo prašine. Zbog toga je bolje izbegavati nepotreban nameštaj u spavaćoj sobi.

Spavanje je bolje ako u spavaćoj sobi ima manje stvari.

Foto: Shutterstock

Dekor u jarkim bojama

Spavaća soba treba da omogući vašem telu da se odmori, uključujući i oči. Jarki zidovi, slike sa agresivnim prizorima i puno sitnih detalja — sve to iritira.

Morate se naviknuti na sve to da biste zaspali i dobro spavali. Ako imate mirniji dekor, biće savršen za spavanje.

***

Bonus video: Šta nam se dešava dok spavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram