Eksperti otkrivaju: Najbolje boje za spavaću sobu donose mir

Foto: Shutterstock

Pravi dekor spavaće sobe može da napravi idealnu atmosferu za miran san i vesela jutra. Pošto je ovo obično poslednja prostorija koju vidite pre nego što zaspite noću i koju ugledate kada se probudite, želite da se okružite bojama koje će vam doneti mir. Eksperti predlažu najbolje.

Prema terapiji bojama, tonovi igraju važnu ulogu u dekoraciji spavaće sobe, jer mogu uticati na naše emocije i raspoloženje.

„Stalno smo u interakciji sa bojom —  svesno i nesvesno. To je tako lep, moćan alat koji svi imamo, da ga na neki način zaboravljamo i uzimamo zdravo za gotovo“, kaže terapeutkinja bojama Vala AlMuhaiteb.

Stručnjaci za boje i dizajn naveli su svoje omiljene nijanse za spavaće sobe, koje donose maksimalan odmor i opuštanje.

Spavaća soba, krevet, entereijer
Foto: Shutterstock

IKEA menadžer za dizajn enterijera Bari Rejdi kaže da prvo razmislite šta želite da postignete u sobi.

„Prvo bih preporučio da se zapitate kakva je atmosfera i raspoloženje koje želite da stvorite. Šta za vas znači umirujući prostor? Spavaća soba može biti vaša supermoć. Svima nam je potreban prostor u kojem se možemo opustiti, osećati se udobno i bezbedno i odmoriti se“, kaže Rejdi.

Dizajnerka enterijera Lisa Galano dodaje da, sa toliko dešavanja u našem svakodnevnom životu, spavaće sobe mogu poslužiti kao utočište koje nam pomaže da usporimo i razmislimo. Razmislite o tome kako vaš trenutni prostor podstiče ili ne mirne trenutke kontemplacije.

Spavaća soba, krevet, enterijer, bež tonovi, biljke
Foto: Shutterstock

Kako mnogi od nas žele smirujuće spavaće sobe, ispuniti ih jarkim, stimulativnim bojama jeste kontraintuitivno.

„Ako stavimo boje koje su uzbudljive i stimulišu um – kao što je žuta, na primer – to nam neće pružiti miran san. To neće zaista pomoći svrsi prostora“, kaže AlMuhaiteb.

Umesto toga, evo liste nijansi koje Rejdi, Galano i AlMuhaiteb povezuju sa umirujućim prostorom za spavanje:

– Svetlo plava

– Svetlo siva

– Svetlo roze

– Prirodni tonovi drveta

– Bela

– Breskva

– Pastelna zelena

– Plavozelena

– Topla bež

Ove prigušenije nijanse su lake za oči i manje stimulišu čula od svetlih, jarkih boja. Većina ljudi će ih smatrati opuštajućim za gledanje. Međutim, stručnjaci se slažu da je izbor boja lični, tako da morate uzeti u obzir i svoje preferencije.

Spavaća soba, krevet, potkrovlje
Foto: Shutterstock

Naravno, vaša spavaća soba ne mora biti samo jedne boje. Ako se svakog jutra oblačite u spavaćoj sobi i želite da se osećate puni energije, razmislite o tome da dodate male komade jačih boja u tu oblast.

Rejdi je ljubitelj slojeva različitih nijansi na krevetu.

„Izbor tekstila može da transformiše vaš prostor i učini da se oseća potpuno novim. To je najbrži način da dodate boju ili jednostavno promenite dekor za sezonu“, kaže on.

Razmislite o debljim, krupnijim ćebadima u toplijim tonovima zimi, koji mogu ustupiti mesto svetlijoj posteljini kada proleće dođe. I ne potcenjujte moć zavesa, dodaje on.

***

Bonus video: Predivni Bondi bazeni na Tihom okeanu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram