Debela koka – neuništiva biljka koja u leto ima najlepše cvetove

Foto: Trevor Chriss / Alamy / Alamy / Profimedia

Prelep ukras bašte.

Latinskog naziva hylotelephium telephium, debela koka je vrlo živopisna biljka sa sitnim cvetovima na uzdignutim stabljikama. Spada u vrlo izdržljivo cveće, a može da naraste i do 60 cm. Cvetići debele koke su zvezdasti, crvenkasto-ljubičasti i pojavljuju se u gustim grozdovima sa mnogo latica, i to od leta do jeseni.

Kako uzgajati debelu koku

Svetlost: Ovaj sukulent voli puno sunca. Toleriše laganu do delimičnu senku u vrelim letnjim podnebljima, ali neće lepo rasti ako je previše u hladu. Najbolje je da posadite svoju debelu koku u deo bašte gde će imati oko šest sati sunčeve svetlosti dnevno.

Zemljište: Ovom cveću ne treba bogato zemljište, ali mu je potrebna odlična drenaža. Izaberite komercijalnu mešavinu za saksije za sukulente ili je napravite sami.

Temperatura: Biljka je otporna i na hladnoću i na toplotu i sušu, što je čini popularnim sukulentom za otvoren prostor. Može da izdrži i jake mrazeve, a sunce joj uopšte ne smeta.

Zalivanje: Najbolji način za zalivanje ove biljke je da potpuno natopite zemlju, a zatim sačekate dok se ne osuši pre nego što ponovo zalijete.

View this post on Instagram

A post shared by @lozzys_labyrinth

Đubrenje: Hranite svoju debelu koku jednom godišnje balansiranim đubrivom. Nanesite đubrivo na tlo prema uputstvima na pakovanju u proleće, kada krene iznova da raste.

Presađivanje: Biljke koje se uzgajaju u saksijama zahtevaju više pažnje od onih koje se uzgajaju u baštama. Presadite svoju biljku u veću saksiju kada preraste onu u kojoj se nalazi. Proleće je najbolje vreme za presađivanje. Proverite da li je tlo suvo pre nego što počnete.

Razmnožavanje: Ovaj sukulent se može uzgajati iz semena, deljenjem ili iz reznica. Posejte seme u proleće. Deljenje debele koke je lako i može se obaviti u bilo koje vreme tokom vegetacije, mada je najbolje to uraditi u proleće ili rano leto. Reznicama biljku razmnožavajte leti.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram