Znamo u kom mesecu se rađaju najzdravije bebe

trudnica
Bebe rođene krajem leta najzdravije; Foto: Profimedia.rs

Kada će beba biti začeta i kada će tačno doći na svet zavisi od spleta okolnosti, ali ako već svet ugleda krajem leta, velike su šanse da izraste u zdraviju, dugovečniju, otporniju osobu, kažu brojna istraživanja.

Samo nek je živo i zdravo, pomislimo svi kad se bebac rodi. Ipak, zanimljivo je što brojne studije kažu da će bebe rođene krajem leta kasnije u životu biti za nijansu zdravije, otpornije, čak i više rastom i dugovečnije od drugih.
Pokazalo se da deca rođena u letnjim mesecima pri rođenju imaju veću kilažu i zdravija su od beba koje su rođene u hladnijim mesecima. Uz to, stručnjaci sa Kembridža tvrde i da godišnje doba rođenja utiče i na zdravlje u pubertetu. A sve to, pre svega, jer su majke u poslednjim mesecima trudnoće uživale na suncu.

Pročitajte još:

Izgleda da je tajna u tome što bebe u stomaku tako dobijaju više vitamina D i preko potrebne energije. S druge strane, bebe rođene u hladnim mesecima nešto su niža, slabijeg zdravlja, a u pubertet stupaju ranije.
I jasno je da neke stvari u životu ne treba planirati, ali izgleda da neće škoditi ako o pravljenju bebe počnete da razmišljate u kišne dane, krajem jeseni.