Znakovi koji pokazuju da imate toksične roditelje

Foto: Jan Tepass / imageBROKER / Profimedia

Da li imate problematičan odnos sa roditeljima? Da li su zahtevni, kritični i manipulativni? Ako je tako, možda imaju „toksično“ ponašanje.

Koliko god se trudili, ne možete imati uzajamno zadovoljavajući odnos i odnos poštovanja sa ljudima koji su emocionalno nezdravi ili nezreli.

Šta je toksičan roditelj?

Termin „toksičan roditelj“ se često odnosi na majke i očeve koji su nasilni, emocionalno nezreli, imaju narcističke osobine ili se bore sa drugim poremećajima ličnosti, mentalnim bolestima ili zavisnošću.

Toksični roditelji uzrokuju mnogo bola i trajne psihičke probleme svojoj deci. Prvi korak je da budete svesni šta zaista znači imati toksičnog roditelja i prepoznati određene načine na koje su vaši roditelji nefunkcionalni ili emocionalno nezdravi.

Kako da prepoznaš toksične roditelje

-Egocentrični i imaju ograničen kapacitet za empatiju

Uvek stavljaju svoje potrebe na prvo mesto i ne uzimaju u obzir potrebe ili osećanja drugih ljudi. Ne razmišljaju o tome kako njihovo ponašanje utiče na decu i teško im je da razumeju kako se ona osećaju.

-Nepoštuju vas

Ne tretiraju vas čak ni sa osnovnim nivoom poštovanja i ljubaznosti.

-Emocionalno reaktivni

Toksični roditelji često imaju poteškoća da kontrolišu svoje emocije. Preterano reaguju, „dramatični“ su ili su nepredvidivi.

-Kontrolišu vas

Žele da vam kažu šta da radite, kada da to uradite i kako da to uradite. Toksični roditelji uvek žele da imaju prednost. Krivica i novac su uobičajeni načini na koje vrše moć i kontrolu.

-Ljuti

Grubi su i agresivni, mogu biti pasivno-agresivni – koriste ćutanje, podrugljive komentare i namerno zaboravljaju stvari

-Kritički nastrojeni

Ništa što radite nije dovoljno dobro za toksičnog roditelja. Oni nalaze zamerke u svemu.

-Manipulativni

Izvrću istinu da bi oni ispali dobri. Koriste krivicu, poricanje i trivijalizaciju da bi dobili ono što žele.

-Okrivljuju vas

Ne preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje, neće imati svoj deo u porodičnoj disfunkciji i za sve okrivljuju vas (ili nekog drugog žrtvenog jarca).

-Zahtevni

Očekuju da odustanete od svega kako biste zadovoljili njihove potrebe. Opet, oni se ne brinu za vas, vaš raspored ili vaše potrebe; sve je o njima i o tome šta možete da uradite da im služite.

-Sramote vas

Ponašaju se jako loše (bilo šta, od zbijanja šala, preko upuštanja u fizičke okršaje, seksualne napade na vašeg supružnika i tako dalje), toliko da vam je neprijatno da budete u kontaktu sa njima.

-Surovi

Toksični roditelji rade i govore stvari koje su zle. Rugaju vam se, prozivaju vas, ukazuju na vaše nedostatke i namerno iznose stvari na koje ste osetljivi.

-Nemaju granice

Oni zadiru u vaš lični prostor i ne prihvataju da ste odrasla osoba koja je potpuno odvojena od njih. Oni žele da znaju o vašem ličnom životu, stoje u vašem ličnom prostoru, otvaraju vašu poštu, dolaze nepozvani i nude neželjene savete.

-Upliću se u sve

Tvoji roditelji se nezdravo oslanjaju na tebe. Oni dele previše ličnih podataka sa vama (tajne ili detalje o njihovim bračnim problemima ili seksualnom životu, na primer) i oslanjaju se na vas da im budete primarni izvor emocionalne podrške.

-Konkurenti

Ne samo da uvek moraju da budu u pravu, već se i ponašaju kao da se takmiče sa vama. Dakle, umesto da vas bodre i da budu srećni zbog vaših uspeha, oni pokušavaju da umanje vaša dostignuća ili da vas ignorišu.

– Osećate se loše nakon susreta sa roditeljima

Bojite se razgovara sa njima. Čak i pomisao može dovesti do toga da se vaše telo napne i da vam se želudac zavrti. Svaka misao o njima budi u vama bolne uspomene.

Veoma je stresno imati toksične roditelje i potrebne su vam strategije koje će vam pomoći da se nosite sa disfunkcijom svojih roditelja, prenosi livewellwithsharonmartin.

***

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram