Pet tipova toksičnih prijateljica koje nisu dobre za vas

Prepoznajte pet tipova toksičnih prijateljica koje nisu dobre za vas
Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Život je kratak i trebalo bi da damo svoje vreme ljudima koji nas zaista vole i zaslužuju, a to definitivno ne uključuje lažne prijatelje koji na nas negativno utiču svojim toksičnim ponašanjem.

U nastavku proverite sa kojim vrstama prijatelja možete da se oprostite bez griže savesti, piše zadovoljna.hr.

1. „SAVRŠENA“ PRIJATELJICA

Ona koja nikada ni za šta nije kriva, čak i kada zaista jeste. Ali zato ona nikada ne propušta priliku da svu krivicu prebaci na vas i usput vam objasni zašto i kako morate da se promenite. Ona, naravno, ne mora jer je savršena.

2. PRIJATELJICA KOJI NE POŠTUJE VAŠE VREME ILI DOGOVOR

Retki su oni koji u životu nemaju bar jednu osobu koja, na primer, hronično kasni bez izvinjenja ili jednostavno ne poštuje dogovor bez ikakvog objašnjenja. Iz dana u dan, iz godine u godinu, svoje vreme podređujete toj osobi i njenom nasumičnom rasporedu, umesto da se zalažete za sebe.

3. PRIJATELJICA KOJU NE ZANIMA KAKO STE

Ja, ja i samo ja. Na kafi će prvo pričati o sebi sat vremena pre nego što se seti da vas pita kako ste, ali neće vam za to dati mnogo vremena jer mora još malo da priča o sebi.

4. PRIJATELJICA KOJI SE POJAVI SAMO KADA STE JOJ POTREBNI

Kad joj je potrebna pomoć ili rame za plakanje, uvek ste tu za nju bez obzira na sve, ali kada vam zatreba ista, ona nikada nije tu. Upravo tada je u velikoj gužvi, ima stotinu obaveza i jednostavno ne može da izdvoji ni pola sata za kafu sa vama. Vi zaslužujete bolje.

5. PRIJATELJICA KOJI IZDAJE VAŠE POVERENJE

Pravi prijatelji su oni ljudi kojima zaista možemo reći sve bez ikakvog oklevanja, znajući da će to zadržati za sebe kada ih pitamo za diskreciju. Svi smo mi ljudska bića i naravno ponekad ispričamo nešto što je trebalo da ostane tajna, ali kada neko sistematski deli sve vaše najintimnije priče sa drugima – onda je to osoba koja vam ne treba u životu.