„Zašto sina nisam učila da čita pre polaska u školu“

Foto: Facebook/Crystal Lowery - Comedian

Uglavnom roditelji počinju sami da uče decu da čitaju i pišu pre polaska u školu, kako bi im kasnije bilo lakše usvajanje tih veština. Međutim, ima i onih koji smatraju da je to nepotrebno. Jedna mama je podelila zanimljiv post o tome zašto svog petogodišnjeg sina ne želi da nauči da čita.

Kristal Loveri je književnica, stand-up komičarka i mama. Nedavno je izazvala burne reakcije nakon što je na Fejsbuku objavila da svog sina ne uči da čita.

Ovo je napisala.

Pročitajte još:

„Nemojte me pogrešno shvatiti, stalno mu čitamo knjige. Zamišljamo sebe u fabrici čokolade Vilija Vonke i trenutno smo na 170. stranici knjige ‘Hari Poter i dvorana tajni’.

Učimo ga da uživa u pričama, da se izgubi u likovima. Ali ga ne učimo da čita. Još uvek ne. Previše je zaposlen oko učenja drugih stvari“, napisala je mama Kristal, prenosi „Miss mama“.

Njen sin ima pet godina godina i nalazi se u fazi kada razvija mnoge veštine i svoju kreativnost. Ona je detaljno opisala šta sve njen sin uči i kako je to jednako važno kao i čitanje.

„Kako da razume i saoseća se s drugim ljudima, da reši sukobe i proučava svet oko sebe. Otkriva bube, biljke i životinje, kako da se izvini i naučiti da oprašta“.

*UPDATE AS OF FEB 2018: My preschooler finally decided he was ready to learn how to read and picked it up in one day…

Objavljuje Crystal Lowery – ComedianSubota, 19. kolovoza 2017.

 

Mama je objasnila zašto joj je važno da njen sin svaki dan nauči novu lekciju koja je vezana za život.

„On uči važnu lekciju svaki dan. Ali ne uči da čita. Iako u školu neće doći s ‘naprednom veštinom čitanja’, imaće puno više toga. Sposobnost da proba nove stvari bez frustriranosti. Sposobnost da stvara prijateljstva, iako su ona često zbrkana. Sposobnost da sluša druge i sledi instrukcije. Sposobnost da rešava problem. Sposobnost da se koncentriše na zadatak. Toliko toga naša deca uče i te stvari se ne mogu meriti standardnim testovima. Mislim da će jednog dana njegovi sati biti ispunjeni jezikom, vremenima i pravilima, nećemo se brinuti o svemu tome danas. Danas ima puno važnijih stvari za učiti“, napisala je na kraju.

***

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram