Pet jednostavnih Montesori aktivnosti za decu tokom praznika

igre za decu praznici
Foto: - / PhotoAlto / Profimedia

Učenje kroz iskustvo jedan je od osnovnih principa Montesori metode odgajanja i vaspitavanja dece i može se primeniti i kod kuće. U ove dane posebno su dragoceni njihovi primeri aktivnosti za decu tokom praznika.

Dani praznika uvek su rezervisani za zabavne aktivnosti kada nastaju zajedničke divne uspomene. Ove godine, nažalost, neće biti tradicionalnih putovanja i poseta, ali uz brojne kreativne aktivnosti praznični dani mogu da budu nezaboravni i poučni.

Montesori vrtići koriste prirodne metode učenja – ne žele da se deca ponašaju dobro iz straha od kazne, već žele da ona čine ispravne stvari jer razumeju kako njihovi postupci utiču na ponašanje. Kada je reč o igrama, Montesori obrazovanje podstiče decu na kreativnost i domišljatost, kao i na učenje kroz igru, pišu na sajtu 24sata.hr.

Pročitajte još:

Zahru Kasam, izvršna direktorka i osnivač kompanije Monti Kids, osmislila je kratku listu aktivnosti za mališane različitih uzrasta tokom praznika, nadahnutih Montesorijem.

Tajanstvena torba

U torbu ili platnenu kesu stavite nekoliko tematskih predmeta iz vaše kuće (npr. male igračke, sigurne kuhinjske predmete…). Kažite vašem mališanu da zatvori oči i samo rukama pogađa koji se predmeti kriju u tajanstvenoj torbi. Igru možete da ponavljate svaki put s različitim predmetima.

Praznične ukrasne mašne

Odlična stvar sa decom je što ona zabavu pronalaze u zajedničkim kućnim predmetima. Sada možete da koristite ukrasne lepljive mašne kako biste uspešno zabavili svoje mališane.

„Lepljenje mašni po zidovima može da pruži beskrajnu zabavu mališanu koji prohodava. On će izražavati svoju kreativnost dok bude postavljao lepljive mašne u beskrajne varijacije šema“, kaže Kasam.

Dok vaš mališan čuči kako bi uzeo mašnu, diže se kako bi je zalepio na zid i opet čučne – radi na svojoj ravnoteži, koja je veoma važna.

Mirisne tegle

Skupite svečane praznične mirise poput vanile, bora i cimeta (recimo, suve grančice ili štapiće) i stavite ih u staklene tegle s rupicama na poklopcu. Dete treba da pogodi koji su mirisi u pitanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kim Wujek (@wureau)


„Ovu igru takođe možete da koristite kao priliku za učenje govora kroz razgovor o tome šta se nalazi u svakoj tegli”, poručuje Kasam.

„Kada su deca starija, možete da napravite dva podudarna mirisa i model koji odgovara svakom mirisu. Možete da koristite i šarene nalepnice na dnu kako bi proverili da li su im se mirisi tačno podudarali.“

Pisanje priča

Ako vaše dete zna da piše, podstaknite ga da napiše sopstvene kratke priče. Ako mu treba inspiracija, neka izreže slike iz starih časopisa kako bi ih koristilo kao motivaciju za priču ili mu vi nacrtajte sliku i neka o tome izmisli priču. Time podstičete kreativnost, maštu, ali i vežbate pisanje.

Odmor kroz igru na stomaku

Napunite kesu s patentnim zatvaračem papirom za uvijanje, salvetom i zvončićima i pričvrstite je na pod lepljivom trakom. Stavite bebu na udobnu prostirku ispred kese (uvek pod nadzorom). Vaša beba će rado gurati i dodirivati kesu i eksperimentisaće s različitim teksturama i zvukovima.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram