Zašto je rutina od presudne važnosti za svako dete

Edukacija
Edukacija Foto:Shutterstock

Iako se svaki roditelj trudi da bude fleksibilan u vaspitanju dece, pa im dozvoli da ponekad preskoče večeru ako nisu gladna ili da odu u krevet kasnije nego što inače čine, rutina je zapravo veoma važna za svakog mališana.

I njemu će, posle kratkog perioda negodovanja, zapravo prijati, jer oni vole da znaju pravila, piše Avaz.

Zato je važno da odrasli imaju strpljenja i da im pomognu da se deca naviknu na određene rutinske radnje svakog dana. Psiholozi objašnjavaju zašto je to dobro.

Osećaju se sigurnije

Dete inače ima osećaj da je malo u odnosu na svet odraslih, ne razume ga i zato zazire od njega. Zato mu činjenica da se određeni događaji odvijaju određenim redom, onako kako je ono naviklo i kako očekuje, uliva sigurnost.

Uče da poštuju pravila

Rutina ima pravu edukativnu vrednost, jer kada se neko pravilo pretvori u naviku, više nema potrebe da se dete svakog dana podseća na nešto. Ono samo odlazi da pere zube, stavlja svoju protezu, ujutru namešta krevet, umiva se… Bez upozorenja roditelja.

Foto: Shutterstock

Deca se ne opiru kada znaju redosled događaja

Dete se manje opire kada unapred zna redosled događaja – da treba da prekine igru da bi prešlo za sto i jelo ili ugasi TV da bi išlo na spavanje.

Dobijaju na vremenu

Kada su pravila postavljena i navike stečene, nema više potrebe da se o njima priča i na njih podseća, što značajno olakšava posao roditeljima, ali i deci, jer i jedni i drugi dobijaju na vremenu i energiji.

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram