Zašto deca više vole Jutjub od klasične televizije

Jutjub i deca, Foto: mundissima / Alamy / Alamy / Profimedia

Kad je u pitanju zabavan sadržaj za decu, danas ga je više nego ikad pre. Deci ne nedostaje izbora, a tehnologija i ekrani čine veliki deo njihovog života. Ono što roditelji primjećuu jeste da njihova deca više vole YouTube od klasične televizije. Zašto je to tako, pitaju se mnogi.

Kako piše The Guardian, u stvarnosti se ove dve platforme na neki način spajaju. TV emisije koje se emituju na televiziji mogu se naći i na YouTubeu, ali taj servis deci je privlačniji zbog nekoliko razloga. Kad dete koristi YouTube za gledanje sadržaja, ono može da kontroliše i sadržaj. Kad gledaju TV kanal, moraju gledati ono šts se prikazuje. Pomoću ove platforme mogu birati šta žele da gledaju. Ako se umore od određene emisije, u sekundi lako promene ono što gledaju.

Iako gledanje YouTubea može imati negativne posledice, prednost je što dete ima pristup informacijama o svemu što ga zanima, navodi Programming Insider. Ako je dete zainteresovano za svemir, životinje ili nauku, na YouTubeu ima pregršt sadržaja o bilo kojoj temi.

To je i platforma koja omogućuje interakciju. Deca mogu komentarisati sadržaj i osećaju se kao da su deo zajednice. Osećaj zadovoljstva koji to budi može ih naterati da se požele vratiti po još.

Na YouTubeu se svakodnevno pojavljuje nov sadržaj i to na različitim jezicima pa uvek postoji nešto za svako dete, bez obzira na njegovu rasu, kulturu ili uzrast, ali kao i sa svim ostalim i ovo bi trebalo da bude pažljivo kontrolisano o d strane roditelja, prenosi Hayat.ba.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram