Kolica, marama ili nosiljka – šta je najbolje za bebu

nosiljka za bebe
Foto: Christine Schneider / ImageSource / Profimedia

Već neko vreme mame i tate mogu da biraju kako će nositi svoju bebu – kao i ranije u kolicima, u nosiljci ili pak u sve popularnijoj marami. Pre kupovine dobro je znati šta je od toga zapravo dobro za dete.

Doktorka Rosi Nouls, autorka knjige „Why Babywearing Matters“, objašnjava da su bebe rođene u sklupčanom položaju i imaju blago zakrivljenu kičmu nekoliko meseci nakon rođenja. Zato se postavlja pitanje koje su prednosti i nedostaci nošenja beba u maramama i nosiljkama i jesu li kolica zaista najbolji izbor.

Čudesne marame

Jedna od najjednostavnijih nosiljki je marama, a tzv. kengur nega, kad su mama i beba blizu, donosi mnogo dobrobiti za bebu. Podstiče razvoj mozga, kukova i kičme, reguliše telesnu toplotu, a studije su dokazale da bebe tako manje plaču. Marame za nošenje smeju da se koriste od najmlađeg uzrasta, a tradicionalno su prisutne u mnogim kulturama kao osnovno i često jedino pomagalo.

Postoji više vrsta i načina vezivanja marama, zavisno od uzrasta deteta – ispred stomaka, na boku i na leđima (kad beba napuni godinu dana).

Među prvima koje su postale popualrne kod nas je wrap marama, kojom se beba obmota i tako fiksira uz telo majke. Ovaj dug komad platna (obično duži od četiri metra i širok 70-ak cm) omogućuje mami da bebu nosi u više položaja, izuzetno je udoban za nju i za bebu, a prednost je što možeš i da dojiš dok hodaš. Važno je da savladaš posebne tehnike vezivanja kako bi tvoje dete bilo u potpunosti sigurno tokom nošenja.

Marama Mei Tai je kombinacija je kengur nosiljke i marame.

Težina deteta je ravnomerno raspoređena preko leđa i ramena, pa će aktivniji roditelji bez problema moći da se upute u zahtevnije šetnje. Beba mora da ima čvrstu muskulaturu vrata kako biste mogli da je nosite u ovoj vrsti nosiljke, što je najčešće nakon trećeg meseca.

Marama ring sling je vrlo popularna, a zbog prstena nudi mogućnost najvećeg broja poza za bebu.

Nedostatak je što je većina težine na jednom ramenu, pa dugotrajno nošenje, iako je ugodno bebama, nije baš najugodnije onome ko je nosi. To je i najčešći razlog zbog kog se pojedine majke radije odlučuju za neku drugu vrstu nosiljke.

Nosiljka – jednostavna za korišćenje

Nosiljka ima veliku prednost u odnosu na maramu, a to je njena jednostavnost. Ne treba da učiš da je vezuješ, ali pri kupovini je bitno da pronađeš onu odgovarajuću za tebe i bebu jer se teže prilagođava telu. Majke koje su skeptične prema mekim maramama uvek mogu da odaberu čvrstu nosiljku ili kengur nosiljku s mnogo kopči, a kičma tvoje bebe uvek će biti poduprta.

Što se tiče udobnosti pri nošenju, ona se ne može meriti s maramom. Kod dužeg nošenja kaiševi se mogu urezati u ramena i nisu moguće sve poze nošenja bebe. Većinu nosiljki ne bi smela da koristiš pre nego što tvoja beba ne napuni šest meseci jer postoji opasnost da se kičma i leđni mišići opterete.

Ako si novopečena mama, možeš da pratiš jednostavne savete Udruženja proizvođača i maloprodaje nosiljki Ujedinjenog Kraljevstva (The Consortium of UK Sling Manufacturers and Retailers) kako bi tvoja beba bila sigurna:

*nosiljka treba da bude čvrsto pozicionirana

*bebica treba da ti sve vreme bude na oku i dovoljno blizu za poljubac

*obavezno podigni njenu bradu od grudi kako bi joj omogućila normalno disanje

*ne zaboravi da joj osiguraš leđa

Ne preporučuje se položaj u kom je beba okrenuta prema napred, odnosno suprotno od maminog lica. Tako se ne praktikuje zdrav položaj žabice i vrši se pritisak na bebinu kičmu. Glava i vrat nemaju potporu jer u položaju napred bebina glava visi i vrat joj je preopterećen. Ako se ipak odlučiš za nosiljku, uvek bebu nosi okrenutu prema sebi jer tako će se više emocionalno povezati i osećaće se sigurnije u majčinom zagrljaju.

Kolica za duge šetnje

Odabir najprikladnijeg načina nošenja može biti pravi izazov za roditelje, ali i pored marama i nosiljki neki ipak odaberu kolica za bebe. Tokom dugih šetnji ova opcija je ipak najudobnija i najpogodnija za bebinu kičmu.

Čak i kad dete naraste, lakše je gurati ga u kolicima nego nositi na leđima ili grudima. Još jedna prednost kolica je to što tvoja bebica može na miru da spava dok ti obavljaš šoping ili sediš na kafi s prijateljicom. Neke mame vole da deca mogu da posmatraju okolinu i da upijaju svet oko sebe dok su okrenuta prema napred, što nije preporučljivo u nosiljkama.

Kolica su vrlo dobar izbor leti jer će tvoje dete imati više vazduha i biće mu manje vruće nego da je priljubljeno uz tebe. Pojedina kolica imaju i pričvršćena auto-sedišta, što je korisno jer ti to omogućava da dete brzo prebaciš iz automobila u kolica i obrnuto. To je super rešenje ako živiš na jednom kraju grada i moraš da voziš do parka ili šetališta na suprotnom delu.

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram