Zamke u koje roditelji upadaju kad putuju sa decom

Foto: Dmitry Travnikov / Alamy / Alamy / Profimedia

Letovanje sa decom često može da se pretvori u pravi haos

„Kako isplanirati odmor sa decom?“ Je pitanje pitanje od kog se mnogim roditeljima diže kosa na glavi početkom letnjih meseci.

Planiranje zabava i finansija je izazov sa kojim mnogi ne žele da se uhvate u koštac, ali mi smo pronašli nekoliko saveta kako da izbegnete najčešće zamke u koje roditelji upadaju kada planiraju letovanje sa svojim najmlađima.

Ne kupujte najjeftinije karte

Porodičan odmor može biti strašno skup kada razmislite o svim onim stvarima koje treba da platite za svoju decu, kao što su možda buduće obrazovanje ili proteza, koje ipak spadaju u prioritet kada se radi o organizaciji finansija.

I samim tim, uvek je najprimamljivije da rezervišete najjeftinije karte za putovanje avionom, uvek je bolje da izdvojite malo više novca za let bez presedanja, a to takođe znači da nećete morati da istovarujete sve iz aviona samo da bi ste sa svojom decom trčali do drugog gejta koji je miljama daleko na terminalu za transfere.

Foto: / Panthermedia / Profimedia

Isto važi i za kopneni prevoz, uvek je bolje uzeti karte za što udobniji autobus koji putuje što kraće bez mnogo zaustavaljanja.

Naravno, možda ste u svojim dvadesetim mogli da putujete satima ili da se sa prtljagom vučete po železnicama i presedate između vozova, ali pokušaj da to uradite sa svojom decom je prava noćna mora.

Platite taksi ili bilo koju opciju prevoza koja će vam zadati najmanje muke tokom putovanja.

Nemojte da dolazite na prevoz mnogo ranije

Iako mnoge avio kompanije u bus prevoznici nude ovo porodicama, ne upadajte u zamku.

Ako dođete mnogo ranije, i mnogo ranije ukrcate vaše kofere u autobus ili avion, a već ste svoje dete zamolili da sedi mirno skoro sat vremena, tako da je mnogo veća verovatnoća da će pre vremena početi da pravi haos tokom puta.

Umesto toga, sačekajte poslednje grupe za ukrcavanje, a ako imate tonu prtljaga, najbolje bi bilo da se podelite i da jedan roditelj bude zadužen za prtljag i dolazak ranije, a drugi da se pojavi pred sam polazak sa decom.

Gust raspored je vaš najveći neprijatelj

Iako mnogi od nas vole da budu sigurni da su im dani godišnjeg odmora ispunjeni čim stignu na željenu destinaciju, jer zauzetost i aktivnost na odmoru mogu izgledati kao savršen momenat da se planer u nama dokaže, ali kad putujete sa decom stvari vrlo često ne idu onako kako ste isplanirali.

Uvek morate da uzmete u obzir da će se možda neko dete razboleti, da će se neko povrediti ili da će se jednostavno vaša deca pobuniti zbog vašeg brzog rasporeda i postaće kenjkava i nezadovoljna.

Foto: Benis Arapovic / Panthermedia / Profimedia

Izbegnite ovu grešku tako što ćete unapred napraviti labav plan puta- istražite mogućnosti ali nemojte fiksirati sve događaje iz sata u sat osim ako se ne radi o nečemu što se nudi samo na određene datume i u određeno vreme ili ako postoji opasnost da bude rasprodato.

Najbolje je da odaberete nekoliko stvari koje želite da uradite na odmoru i da ih stavite na papir, a onda ostalo prazno vreme popunjavajte po nahođenju kako se ukazuju prilike kada stignete na svoju destinaciju.

Ne preterujte sa pakovanjem

Prekomerno pakovanje vam može izazvati nekoliko problema tokom putovanja, počevši od ozbiljne opasnosti da prekoračite ograničenje kilaže čekiranog prtljaga i onda to papreno platite ako putujete avionom, pa do toga da ćete morati svoje preteške kofere da peške vucarate gde god krenuli.

Foto: Eric Audras / Onoky / Profimedia

Kad se vraćate kući, preterivanje sa prtljagom znači da ćete morati da kupite dodatnu torbu ili da nešto od vaših stvari ostavite za sobom kako bi napravili mesta za stvari koje ste nabavili tokom odmora.

A sve ovo ćete lako izbeđi tako što ćete u vašim koferima ostaviti prostora, i spakovati se dosta laganije. Budimo realni, svi znamo da 80 posto spakovanih stvari na odmoru i ne iskoristimo.

Dozvolite vašoj deci da planiraju aktivnosti

Mnogi roditelji pretpostavljaju da ono što žele da rade je ono što njihovo dete želi da radi. Ali vaše putovanje će proći mnogo bolje ako pitate svoje dete šta želi da radi.

Čak i deca od četiri ili pet godina žude za autonomijom. Njihovo uključivanje u svakodnevno planiranje eliminisaće mnoge probleme poput treskanja i vikanja „ali mama ne želim da radim ovo“.

Evo nekoliko pitanja koja mogu da vam pomognu ako vaše dete izrazi želju da isplanira nešto tokom vašeg odmora:

Opišite događaj ili aktivnost kojoj će prisustvovati vaša porodica.

Da li će svi u porodici uživati u ovoj aktivnosti? Zašto tako misliš?

Šta treba da dogovorite unapred? Da li ćete morati da kupite karte? Spakujete ručak? Rezervišete?

Koji troškovi će biti uključeni u to?

Svi pravimo greške, i treba da zapamtite da ni jedan odmor neće ispasti savršeno.

Vaša deca će i dalje biti nervozna i umorna, ili će biti smorena i kenjkava, ali to je sasvim normalnom.

Stvari koje treba da uzmete u obzir kada planirate letovanje sa najmlađima jesu da voite računa o tome da deca budu zainteresovana ali i ne i preopterećena.

Organizujte laganu struktura dana i uključite svoju decu u sve aktivnosti.

Letnji raspust ili dodatno vreme provedeno sa decom pružaju priliku da stvorite uspomene koje mogu da traju ceo život.

***

Bonus video: Najlepše plaže

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram