Guglaju šest puta dnevno: Šta najviše zanima novopečene roditelje

roditelji google
Foto: Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

Studija pokazuje da novi roditelji guglaju o bebama šest puta dnevno.

Ako ste novi roditelj, sigurno imate bezbroj pitanja i svakodnevno se borite s nesigurnostima. Prvi je put u bilo čemu veliki izazov, a prvo dete možda je najveći.

U današnje vreme je do informacija znatno lakše doći. Ako pogledamo samo tri decenije unazad, primetićemo da je roditeljstvo u tom smislu bilo znatno zahtevnije. Današnji roditelji u nekoliko sekundi i klikova mogu doći do pregršt saveta, piše index.hr.

Google treći roditelj u vašoj porodici

Istraživanje sprovedeno na 2.000 roditelja s decom mlađom od dve godine pokazalo je da novopečeni roditelji u proseku Googleu postavljaju pitanja o bebama šest puta dnevno. Jednostavnom računicom dolazimo do oko 2.000 pitanja u prvoj godini života deteta.

Pitanja koja su ti roditelji najčešće postavljali su bila o tome koje proizvode za bebe preporučuju stručnjaci i kako se brinuti o kožnim stanjima poput pelenskog osipa (43 odsto). Roditelji su takođe pretraživali informacije o ishrani za bebu (40 odsto), razloge plača bebe (38 odsto) i zašto njihova beba ne spava (37 odsto).

Bebe su zaista velika misterija za roditelje

Čak 38 odsto ispitanih roditelja priznalo je da ih je iznenadilo kad su shvatili koliko su zapravo malo znali o brizi za bebu u prvoj godini.

Neizvesnost i strah od greške za vreme prve godine detetovog života su zaista veliki, a 71 odsto roditelja koji su učestvovali u anketi priznalo je da su se uveliko oslanjali na stručnjake za roditeljstvo na tom putu.

Pored upotrebe Googlea, tokom prve godine roditelji su zvali svoje roditelje oko 56 puta, a medicinske stručnjake 67 puta. Takođe su proveli u proseku 1.600 sati držeći svoju bebu i borili se kroz 77 neprospavanih noći, pa nije ni čudo što su morali da potraže pomoć.

Iako prva godina roditeljstva može biti teška, dve trećine ispitanih smatra da je roditeljstvo njihovo najveće životno postignuće. Roditelji su posebno uživali u nekim umirujućim ritualima sa svojim bebama, poput nanošenja losiona (42 odsto), držanja (39 odsto) i zajedničkog fotografisanja (38 odsto).

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram