Vodič za pravilno držanje bebe dok uči da hoda

Foto: Tatiana Chekryzhova / Alamy / Alamy / Profimedia

Period prohodavanja može biti kraći ili duži, može doći pre ili kasnije, ali svakako je veoma važan u razvoju deteta. Tada je od velikog značaja pravilan i bezbedan način na koji ćemo im u tome pomoći.

Svoju želju i spremnost da prohodaju pokazaće vrlo jasno – ustajući i pridržavajući se za sve što im odgovara, a najčešće su to delovi nameštaja ili mama, tata, brat, baka… bilo ko ko je u blizini, piše Bebac.

Ipak, uz to im je potrebno i malo ohrabrenja ali i pravilne podrške kada odluče da se „otisnu“ i udalje od svih tih pomagala. Kako onda pridržavati bebu?

Držanje bebe za ruke dok uči da hoda najbolji je način da joj pomognemo da se oslobodi i što lakše i brže uvežba pravilno i stabilno hodanje. U tome je najvažnije kako držimo bebu za rukice dok hoda.

Nemojte držati bebu za ruke tako da joj ruke budu podignute i iznad glave, već koristite drugi, pravilniji i prirodniji položaj, a to je – kada beba drži ruke ispred sebe i ispod nivoa svojih ramena.

Potrebno je da se malo sagnete i pustite da se ona pridržava za vaše ruke, da se oslanja rukicama na vaše dlanove i da oseća sigurnost kako bi se fokusirala na balansiranje dok hoda.

Foto:Shutterstock

Dok drži ruke ispred sebe lakše će uvežbati balans i ravnotežu dok hoda i dok podiže jednu pa drugu nogicu kako bi koračala. Držeći je za ruke tako da su joj rukice iznad glave bebi ne dajete dovoljno prostora da samostalno održava balans.

Malo po malo i beba će prohodati, vežbajući da bude što spretnija, brža, uz to se zabavljajući uz sav ponos na sebe i svoju novu veštinu!

Pogledajte ovaj video u kom je jednostavno objašnjeno na koji način da pridržavate bebu dok uči da hoda:

***

Bonus video: Dan majke trojki

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram