Halo beba savetuje: Kad bebu treba stavljati da sedi

beba sedenje
Foto:shutterstock

U okviru serijala o bebama odgovaramo na najčešća pitanja koja muče novopečene roditelje. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba za portal Zadovoljna rešavaju dileme o prvim bebinim danima kod kuće, o dojenju, grčevima, nezi pupka, a sada je na redu vreme kad beba počinje da sedi.

Jedna od brojnih dilema koje imaju mame i tate jeste – treba li bebu od šest meseci stavljati da sedi. Jedni smatraju da treba, drugi veruju da to nikako ne treba činiti do pred prvi bebin rođendan.

„Bebu od šest meseci ne treba postavljati da sedi sama, niti je prinudno držati u tom položaju podbočenu jastucima. Beba će se sama podići u sedeći položaj onda kada bude dovoljno zrela za to“, kažu za portal Zadovoljna iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

S druge strane, dobro je da beba bude na podu u tih prvih pola godine života.

„Bebu treba što češće stavljati na pod, na čvrstu ravnu podlogu uz igračke kojima će je roditelji animirati i privlačiti joj pažnju. Beba će pokušavati da dohvati igračku, naučiće da se okreće sa leđa na stomak, pa sa stomaka na leđa.“

Naime, tako će ona samostalno polako doći do trenutka kada će se podići u sedeći položaj.

„Beba vežba podizanje u sedeći položaj preko boka tako što ležeći na leđima podiže noge ka stomaku, hvata šakama kolena i stopala, isteže mišiće leđa, jača mišiće stomaka, okreće se, podboči se jednom rukom, odguruje se i polako podiže u željeni položaj“, kažu naše sagovornice iz Halo bebe.

One navode i bitan razlog zbog bebu treba pustiti da sama prirodno počne da sedi.

„Kičmeni stub u šestom mesecu još uvek nije dovoljno čvrst da može bebu da održi u uspravnom, sedećem položaju. Beba će polako preko bočnog i kosog sedećeg položaja u periodu od šest do 12 meseci naučiti da se postavi u sedeći položaj sa ispravljenim leđima i savijenim nogama“, zaključuju iz Halo bebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram