Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u trećem mesecu bebinog života

Foto: Joaquin Corbalan pastor / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako da kroz igru stimulišete bebu?

Beba iz dana u dan upija svet oko sebe, a roditelji su tu da je podstaknu u tom njenom istraživanju. U svemu tome, bez sumnje, ima dosta izazova, a iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u trećem mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Kako kažu, u trećem mesecu bebinog života ključna je igra u stimulaciji razvoja beba, to je period novih iskustava.

„Igra je glavna aktivnost deteta, njegov posao, a dom u kome dete odrasta njegovo prvo igralište. Poznat je sled reči igra–iskustvo–saznanje–razvoj, koji naglašava značaj igre za podsticanje razvoja i zadovoljavanje razvojnih potreba deteta. U igri dete učestvuje celim svojim bićem, te je igra povezana sa celokupnim razvojem u svim razvojnim oblastima. Kroz nju se deca razvijaju fizički, mentalno, socijalno i emocionalno, pri čemu vežbaju brojne veštine“, kažu iz Halo bebe.

Motorika bebe od 3 meseca

U ovom periodu što se tiče motorike, očekivano je da beba podiže glavu i grudi kada leži na stomaku, da podržava gornji deo tela rukama kada leži na stomaku, da ispruži noge i udara njima kada leži na stomaku ili leđima, da otvara i zatvara ruke, da se gura nogama kada su joj stopala postavljena na čvrstu površinu. Takođe, očekivano je da beba od 3 meseca prinosi ruku ustima, rukicama udara po predmetima koji vise, kao i da hvata rukama igračke.

Treći mesec bebe – Nisu vam uvek neophodne igračke

Glavni način učenja u ranom uzrastu je igra kao razvojno najznačajniji oblik aktivnosti deteta. Ona treba da je izvor radosti i zabave, kažu naše sagovornice.

„Da bi igra delovala stimulativno, podsticajno na bebu, ona treba da je sita, naspavana, lepo raspoložena. U prva tri meseca života sve one najjednostavnije radnje koje spontano radite sa bebom mogu imati elemente igre. Da biste se igrali, nisu vam neophodne igračke, ali se mogu koristiti one koje odgovaraju bebinom uzrastu.“

Takođe, dodir i pokret su u prvim mesecima najvažniji način komunikacije.

„Možete se igrati sa bebom tako što je držite i nosite, cupkate na kolenima, podižete u visinu i spuštate. Omogućite joj da dodiruje igračke različite teksture. I svaku tu radnju propratite nekom rečju, komentarom.“

Pogled i kontakt pogledom podstiču bebu da vas posmatra i prati. Zato gledajte bebu u lice dok joj govorite, pevušite, dok joj se osmehujete. Imitirajte bebino glasanje, pravite razne grimase. Sakrijte svoje lice rukama, pa je ponovo iznenadite. Tako se igrajte i pratite bebino ponašanje, kažu iz Halo bebe.

Igra pred ogledalom

„Ako koristite igračke, plišane, šuškave, zvečke, neka budu jarkih boja na svetlijoj podlozi. Podstaknite bebu da prati pogledom igračku (pomerajte igračku gore, dole, u stranu…). Igrajte se sa bebom pred ogledalom.“

Iz Halo bebe kažu i da bebe brzo nauče da razlikuju majčin glas od glasova drugih ljudi. Zato se igrajte sa bebom pevušeći, tapšite u ritmu pesme, imitirajte bebin glas, imitirajte razne zvuke iz prirode, menjajte jačinu i visinu svog glasa.

Dohvatanje predmeta

„Kroz igru učite bebu da hvata predmete. Dok beba leži na leđima, stavite igračke iznad nje. U početku će samo gledati, ali je vi podstičite da ih dohvati.“

Sa uzrastom će se uvoditi nove igre i nove igračke, a mališani će shvatiti da je igra učenje i da kroz igru mogu da izražavaju svoje misli i osećanja. Kao slobodno izabrane aktivnosti, koje dete spontano ponavlja, igre dovode do napretka u razvoju, upravo kroz ta ponavljanja.

Tu su i dodatne korisne smernice za igru koja podstiče.

„Kako bi roditelji u igri sa detetom pružili podršku razvoju i saznavanju, preporučuje se da – prihvate vođstvo i inicijativu deteta – igra počinje i menja se na inicijativu deteta; – poklanjaju pažnju onome što dete voli i potvrđuju da razumeju šta dete želi i koju ideju ima; – u igri budu kooperativni – sarađuju sa detetom, izbegavaju da ga ometaju – po modelu pokazati, sačekati, ohrabriti, sačekati, pokazati; – daju detetu vremena da odgovori i, čim učini neki pokušaj, ohrabre ga pohvalom, osmehom, maženjem.“

Koliko beba od 3 meseca treba da jede

Tromesečno dete treba da pojede oko 120 do 180 ml majčinog mleka ili formule na svaka tri do četiri sata. Ali pošto je svaka beba različita, neka će jesti malo više ili malo manje od toga.

Koliko spava beba od 3 meseca

Bebe do tri meseca treba da spavaju od 14 do 17 sati u periodu od 24 sata, kažu stručnjaci. To u praksi može da izgleda ovako – beba će tokom dana imati dve, tri dremke, nakon čega će uslediti duži period spavanja tokom noći nakon večernjeg obroka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram