Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u prvom mesecu bebinog života

Foto: PHOTOSTOCK-ISRAEL / Sciencephoto / Profimedia; Shutterstock

To je vreme upoznavanja s bebom.

Dolazak bebe menja život iz korena i događaj je koji jednostavno ne može da se poredi ni sa čim drugim. Kako dani prolaze, roditeljima ume da se čini kao da se izazovi samo nižu, pa neretko nisu sigurni da li uopšte idu u dobrom pravcu u gajenju bebe.

Šta god da urade, ona plače, a nisu ni sigurni da li je gladna ili joj samo treba pažnja.

Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u prvom mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Prvi mesec bebe – period upoznavanja i adaptacije

„Prve nedelje u životu bebe predstavljaju period upoznavanja i adaptacije, period usklađivanja roditelja i bebe. Potrebno je vreme da roditelji nauče zašto beba plače, šta to ona traži: da li je gladna, žedna, da li joj je toplo ili je nešto žulja, da li su joj pelene pune, da li želi da podrigne, da li je boli stomačić ili joj jednostavno nedostaje roditeljska blizina i glas.“

Iz Halo bebe navode koji postupci u tom slučaju mogu da pomognu.

„Posmatrajte i osluškujte svoju bebu. Uvek joj priđite kada plače, proverite šta se dešava, uzimite je u naručje, privijte je uz svoje telo. Pričajte, pevušite bebi. Šetajte sa bebom po sobi, nežno je ljuljuškajte. Podižite bebu preko boka, okretanjem na stranu i privijanjem uz telo. Postavite bebu u uspravan položaj na svoje grudi – obezbedite kontakt koža na kožu.“

Naše sagovornice kažu i da možete da nosite bebu u položaju preko ruke tako da beba leži na podlaktici na stomaku, prislonjena uz telo roditelja.

„Puštajte bebi jednolične šuštave zvukove (šum talasa, šum padanja kiše). Puštajte joj muziku. Raspovijte bebu i proverite da li su joj suve pelene, nekad se bebe umire čim ih oslobodite pelena. Proverite da li je bebi previše toplo ili joj je zapušen nosić. Topla kupka i masaža, a nakon toga podoj sigurno će umiriti bebu.“

Polako vremenom roditelji će naučiti da prepoznaju potrebe bebe i da na njih na pravi način i u pravo vreme odgovore, poručuju iz Halo bebe.

„Ako većinu vremena roditelji usklade svoje postupke sa bebinim potrebama, rađa se sigurna privrženost. Oni postaju sigurna luka za svoje dete, osoba koja je uvek tu kada joj nešto treba, da je nahrani, uteši, zagrli, presvuče, ljubi, peva, nosi i ljuljuška, naprosto čine sve da se beba oseća dobro.“

Koliko beba treba da napreduje u prvom mesecu

Pritom, kad se beba rodi, mnogi roditelji se pitaju koliko beba treba da napreduje u prvom mesecu. Prvi mesec bebinog života je period brzog rasta. U proseku beba za to vreme poraste između 2,5 i 3,8 centimetara i dobije oko 900 grama u težini.

Ipak, znajte da je to samo prosek i da je vrlo moguće da će vaša beba napredovati nešto brže ili sporije.

Koliko beba spava u prvom mesecu

A što se tiče pitanja koliko beba spava u prvom mesecu, generalno novorođenčad spavaju oko osam do devet sati tokom dana i oko osam sati noću. Ali moguće je i da se desi da beba ne spava duže od jednog do dva sata bez buđenja.
Naime, većina beba ne počne da spava tokom noći (šest do osam sati) u kontinuitetu sve dok ne napuni oko tri meseca.

VIDEO: Prvi mesec bebinog života

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram