Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u devetom mesecu bebinog života

Foto: Shutterstock

Noćno spavanje bez buđenja.

U okviru serijala o najvećim izazovima u prvoj godini bebinog života, na redu je deveti mesec od njenog rođenja. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u devetom mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Beba od 9 meseci može da prespava noć bez buđenja

Devetomesečnom mališanu potrebno je ukupno oko 14 sati sna, a od toga oko 11 sati tokom noći, kažu iz Halo bebe.

„Bebe ovog uzrasta mogu da prespavaju celu noć, prolazeći kroz cikluse u kojima se normalno smenjuju faze dubokog i površnog sna. Pošto se u fazama površnog sna bebe uglavnom pomeraju, roditelji lako mogu pomešati komešanje u snu sa buđenjem. Ako pomisle da je beba budna i odmah joj priđu i uzmu je u naručje ili upale svetlo ili sl., oni će je tako razbuditi. Umesto toga, ako sačekaju nekoliko minuta, budu strpljivi, puste je da se sama smiri, beba će neometano nastaviti da spava. Čudno zvuči, ali promenom svog ponašanja, roditelji će promeniti i bebino.“

Šta može da poremeti ciklus sna kod bebe od 9 meseci

Međutim, dešava se da se ciklus bebinog sna konačno ustali, a onda se odjednom poremeti, pa beba ponovo počne da se budi usred noći.

„Ovo se najčešće dešava u uzrastu između sedmog meseca i godinu dana. Ako se to desi, najpre treba pomisliti da li se u okolini odojčeta nešto promenilo, da li mu je noću hladno ili pretoplo, da li možda neko upaljeno svetlo na ulici smeta pri spavanju ili niču zubići ili su pelene suviše stegnute.“

Iz Halo bebe kažu da treba imati u vidu i sledeće razloge:

Preterana stimulacija.

Beba je previše umorna da bi zaspala i kasnije mirno spavala.

Beba traži da spava sa mamom i tatom u krevetu.

Nema utvrđenog rituala odlaska na spavanje.

Važne prekretnice u razvoju odojčeta.

Bebu hranite kada za to nije vreme.

Beba se uveče prejela.

Beba je nešto ružno sanjala.

Beba želi da se igra.

Suv vazduh u sobi sa centralnim grejanjem.

Spavanje je prirodna potreba, a dete koje nauči da zaspi samo u krevetu i nauči da je to sigurno okruženje, kada se probudi u fazi površnog sna – videće da je u svom krevetu, da je sve kako treba i nastaviće dalje da spava. Zato poštujte ritual pre spavanja, bebu stavite u krevet budnu, ali ne dok je hranite već kad se jave znaci da joj se spava.

„Ti znaci su: beba zeva, trlja okice rukama, trlja lice i oči, vuče uši, trepće, mršti se, zuri u jednu tačku. Takođe, važno je znati da treba da izbegavate previše stimulacije i aktivnosti u predvečernjim satima da dete ne bi bilo premoreno. Znaci za to su: razdražljivost (teškoće da se beba umiri), plakanje (uznemiren, vriskav plač), brzi, žustri pokreti nogicama i rukicama.“

Ako je dete gladno, trebalo bi da proverite da li je uveče dobilo obrok koji ga je dovoljno zasitio.

„U suprotnom možete da pokušate da večeru vremenski malo pomerite na kasnije. U slučaju ružnih snova, pomazite svoju bebu, neka čuje vaš umirujući glas, okrenite je na drugu stranu, u položaj u kojem će lakše zaspati, tiho joj pričajte ili pevušite pesmicu koju dobro zna.“

Ako vaše dete pokušava da se igra u krevetu, nemojte ustajati, ostavite ugašeno svetlo, pravite se da spavate – tako će vas dete kopirati i ono će nastaviti da spava, kažu iz Halo bebe.

„Opšta preporuka za roditelje je da se držite rutine koja je kod spavanja delovala pre nego što se odojče opet počelo buditi. Što budete striktniji u sprovođenju, dete će se brže vratiti u svoj ustaljeni ritam spavanja“, zaključuju naše sagovornice.

Osim toga, roditelji u ovom periodu bebinog života imaju i drugh dilema.

Ishrana bebe od 9 meseci

U ovom uzrastu vašoj bebi je potrebno između 750 i 900 kalorija svakog dana, od kojih bi oko 400 do 500 trebalo da bude iz majčinog mleka, što je otprilike 720 ml dnevno. Majčino mleko sadrži vitamine, minerale i druge važne komponente za rast mozga. Ipak, ne treba zaboraviti da je sve individualno i da svaku dilemu oko napredovanja i ishrane  bebe treba proveriti sa stručnjakom.

Koliko kilograma treba da ima beba od 9 meseci

Telesna težina bebe se računa na određen način i za svako dete je druga težina normalna, kažu iz Halo bebe. Postoje tabele kojih se lekari drže kada procenjuju normalnu težinu deteta.

Šta treba da zna beba od 9 meseci

U ovom uzrastu beba obično voli da se igra skrivanja i nalaženja predmeta, tj. da traži stvari koje vi sakrivate od nje. Ona u to doba pogledom prati predmete dok padaju. Prebacuje stvari iz jedne ruke u drugu i voli da stavlja predmete u usta. Palcem i kažiprstom podiže male predmete.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram