Veliki vodič Halo bebe: Šta te čeka u osmom mesecu bebinog života

Foto: Philip Toscano / PA Images / Profimedia, Shutterstock

Treba li bebu stavljati u dubak?

U okviru serijala o najvećim izazovima u prvoj godini bebinog života, na redu je osmi mesec od njenog rođenja. Iz Telefonskog savetovališta Halo beba Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd izdvajaju koji su to ključni izazovi u osmom mesecu bebinog života i kako ih što bolje proći.

Beba od osam meseci kreće na put prohodavanja

Put do prohodavanja je dug, a na tom putu dete mora dobro da savlada svaku fazu, i to kroz veliki broj ponavljanja. U momentu kada shvati da okretanjem po podlozi, bauljanjem ili puzanjem može da upoznaje prostor i ono što se u njemu nalazi, potreba za kretanjem bebu pretvara u malog istraživača, kog ništa ne može da zaustavi.

#related-news_0

„Od devetog do 12. meseca najveći broj dece savladava puzanje, samostalno uspravljanje uz nameštaj, hodanje bočno uz nameštaj, stajanje bez pridržavanja i na kraju pravi korake u slobodnom prostoru. Želja za uspravljanjem i hodanjem takođe predstavlja jedan od najjačih stimulusa u prvoj godini, kada dete sve svoje potencijale usmerava na kretanje. U momentu kada oseti da je spremno, pustiće se i početi da pravi korake u slobodnom prostoru. Padaće, ustajaće i ponovo će da hoda…“, kažu iz Halo bebe.

Sa koliko meseci beba sme u dubak i da se oslanja na noge?

Naše sagovornice napominju da je prva godina života period najintenzivnijeg motornog razvoja deteta i odvija se po određenim prirodnim zakonitostima.

„Za svaku novu motornu aktivnost postoje određeni senzitivni periodi kada se ona usvaja. Ako se propusti pravi trenutak, dete to više neće moći na taj način da nauči. Mozak pamti pokrete koji se završe uspešno i nakon određenog broja ponavljanja pretvara ih u automatizme. Međutim, mozak nije u stanju da pravi razliku između dobrih i loših šema i zato je važno da u ovom najosetljivijem i najvažnijem periodu motornog razvoja napravimo što manju štetu kako bismo detetu pružili šansu da do maksimuma razvije svoje prirodne potencijale. Kada se spolja umešamo i poremetimo normalan motorni razvoj, što se događa stavljanjem deteta u dubak, ono razvija određene loše šeme kretanja koje kasnije ne može da promeni.“

Zašto ne treba bebu stavljati u šetalicu ili dubak?

Dakle, kako kažu iz Halo bebe, postavljanje deteta u uspravan položaj stavljanjem u dubak, pri čemu se ono oslanja na noge pre nego što je dovoljno zrelo za to, može da dovede do pojave deformiteta nogu i kičmenog stuba.

„Bebina stopala nisu dovoljno razvijena, te delovanjem spolja mogu da se oštete i iskrive, što se dešava preranim postavljanjem na noge i forsiranjem hoda. Deca koja su provela neko vreme u hodalici, kada prohodaju, često padaju jer nisu ovladala ravnotežom pošto su izostale situacije u kojima se dete uči da balansira telom. Takođe, imaju poteškoće pri ustajanju jer su uskraćena za ovo iskustvo. Ako posmatrate bebu kako se iz četvoronožnog položaja podiže u uspravan, videćete sa koliko napora ona to čini i koliko pokušaja joj je potrebno da bi se uspravila. Kada uspe, na njenom licu je neverovatan osećaj sreće.“

S druge strane, deca koja nisu prošla kroz fazu puzanja mogu da imaju problem u hodu pri savladavanju prepreka, zapinju o ivičnjake, pragove i najčešće padaju na glavu jer nisu naučila da se dočekaju na ruke. Dubak sputava pravilan psiho-motorni razvoj, upozoravaju iz Halo bebe.

„Prerano postavljanje deteta u uspravan položaj je beskorisno i može biti opasno. Korišćenjem sprava kao što su hodalice ili skakalice lišavamo dete neophodnih iskustava kroz koja treba da prođe u procesu prohodavanja. Dete mora da nauči da se podiže samo u uspravan položaj i da u njemu savlada održavanje ravnoteže.“

Sa koliko meseci beba sme u dubak?

Mnogi roditelji se pitaju sa koliko meseci beba sme u dubak. Međutim, iz Halo bebe napominju da je suština u tome da roditelji ne stavljaju dete u dubak, te stoga to nikako ne preporučuju.

Pre svega, roditelji treba da budu svesni da dubak može da uspori proces prohodavanja kod bebe jer ona mora da prođe kroz proces učenja u okviru kog se prevrće po podu, puzi, sedi. Tako jača svoje mišiće koji su potrebni za stajanje ili hodanje. A hodalica može sprečiti vašu bebu u tome i narušiti normalan razvoj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram