Uznemirujući podaci: Koliko zapravo plastike pojedu deca

plastika dec
Foto: Daniel Storm / ImageSource / Profimedia

Istraživači sa Medicinskog univerziteta u Njujorku pronašli su jednu vrstu mikroplastike u znatno većoj količini u stolici male dece nego u stolici odraslih. Naime, u stolici male dece pronađeno deset puta više mikroplastike nego kod odraslih.

Radi se o polietilen-tereftalatu, poznatim po skraćenom nazivu – PET. Dosadašnja istraživanja su pojačanu izloženost organizma mikroplastici povezivala sa smrću ćelija, nadutošću i poremećajima metabolizma, prenosi N1.

Šef istraživanja, profesor Kanan i njegovi kolege ispitivali su posledice koje mikroplastika može da imati na zdravlje.

Posebno su posmatrali već pomenuti PET uz PC (polikarbonat). Posmatrajući uzorke, zaključili su da je vrsta PC zastupljena podednako kod odraslih i male dece, za razliku od PET vrste.

Istraživači kažu da je istraživanje još u početnoj fazi i da je potrebno više vremena, kao i više uzoraka, da bi se podrobnije raščlanila ova pojava.

Gde se sve nalazi mikroplastika

Čestice mikroplastike mogu da budu manje od pet milimetara, a pronađene su u velikim dubinama okeana, u prašini, hrani, čak i u flaširanoj vodi. U početku se smatralo se da su te čestice bezopasne za naš organizam, ali sad znamo da to nije tako.

Kako su deca toliko izložena mikroplastici

„Mikroplastika PET vrste pronađena je u deset puta većoj količini u stolici kod malih beba nego u u stolici odraslih. To se može povezati s dečijom upotrebom plastičnih proizvoda kao što su bočice za hranjenje, bočice ili čašice za piće, pribor za jelo – plastične kašičice i villjuške, posude, igračke ili cucle. Deca takođe stavljaju različite predmete u usta, naročito u fazi istraživanja okoline, što dodatno pospešuje ovu pojavu. Takođe je problem što je dečija hrana, kao što su mlečna formula i razne kašice, zapakovane u plastičnu ambalažu“, objašnjava profesor Kanan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI