Šta se krije iza opsesivnog trenda gladovanja u trudnoći

dijeta trudnoća
Foto: Shutterstock

Diktat mršavosti po svaku cenu nije zaobišao ni one najosetljivije, buduće mame. Gubitak telesne težine u trudnoći kao i nedostatak osnovnih hranljivih sastojaka sprečava da se fetus pravilno razvija.

U ovom čudnom svetu i vremenu, kada tzv. selebritiji diktiraju stil, izgled, način ishrane i poglede na život, nakon anoreksije pojavio se i fenomen pregoreksije. Ovaj novi termin označava poremećaj ishrane trudnica. Reč je o trendu opsesivnog praćenja dobijene težine u trudnoći i skidanja kilograma pre i posle porođaja. Da bi u trudnoći izgledale vitko i privlačno, neke trudnice gladuju i preterano vežbaju, pa tako dovode u opasnost i svoje i zdravlje svoje bebe.

Termin pregoreksija dolazi od engleske riječi pregnancy (trudnoća) i grčke orexis (apetit). Doktori procenjuju da skoro jedna od dvadeset trudnica u Evropi pati od poremećaja ishrane u trudnoći. Većina žena krije problem i pripisuje ga simptomima u trudnoći, poput jutarnjih mučnina.

Prema mišljenju stručnjaka, poznate majke (Nikol Kidman, Viktoria Bekam), koje su u trudnoći bile izuzetno mršave, daju inspiraciju ostalim ženama da u trudnoći gladuju i vežbaju kako bi ostale mršave i ubrzale povratak u svoj konfekcijski broj nakon porođaja.

Temelj ishrane u trudnoći treba da bude na manjim obrocima, više puta dnevno. Problemi poremećaja ishrane u trudnoći mogu biti brojni, ali neke se žene ne mogu suočiti sa trudnoćom i promenama koje se događaju. Osim sa ginekologom, dobro je da se posavetuju i sa psihologom kako bi im pomogao da reše problem. Prema istraživanju američkih ginekologa, više od četvrtine žena koje pate od simptoma pregoreksije uzima laksative tokom trudnoće i to u prvom tromesečju, a njih 30% redovno povraća tokom prvih pet meseci. Takođe, oko 30% trudnica naporno vežba.

Doktori često napominju da u trudnoći žena treba da dobije oko 10 kilograma da bi ostala zdrava i donela na svet zdravo dete. Čak i ako žena ima višak kilograma, oni ne savetuju dijetu, već zdraviju ishranu. Trudnicama se savetuju vežbe, ali lagane, kao što su šetnja, vožnja bicikla i plivanje, dok su aerobik i vežbe u teretani zabranjeni, posebno u poslednjem tromesečju, jer su ligamenti mekši, pa je mogućnost povreda veća.

Problem pregoreksije više je nego alarmantan. Žene koje pate od poremećaja ishrane mogu da se porode pre vremena ili da imaju spontani pobačaj. Gubitak kilograma u trudnoći može dovesti do promena u metabolizmu, kao i do komplikacija tokom porođaja.

Poremećaj je psihološke i biološke prirode

Moguće je da trudnica razvije pregoreksiju bez prethodnih poremećaja u ishrani, međutim, najčešće se dešava onim ženama koje su imale prethodno neki poremećaj, poput anoreksije ili bulimije. Kod njih, tokom trudnoće, rizik se još više povećava.

Ovaj poremećaj je uzrokovan psihološkim, biološkim i socijalnim faktorima koji su predispozicija ta ovo stanje.

Šta može da se krije iz svega, za Zadovoljnu govori psihološkinja Ana Mirković.

„To je vid socijalnog pritiska, te strašne potrebe da ispunite neke strandarde društva koje umnogome kreiraju mediji donoseći informacije – nije se ugojila, dve nedelje nakon prođaja izgleda kao avion… Tu je i pritisak društvenih mreža – da novopečena odmah objavi fotografiju čim se porođaj desi, pa onda svi komentarišu – u bokte, svaka čast, kao da se nisi ni porodila. U suprotnom nema pohvale. A to je potpuno u neskladu sa prirodom i priorotetima.“

Naša sagovornica ističe da mnoge žene tim pritiscima ne mogu da se odupru.

„Tako je, između ostalog, jer se boje da će ostaviti potpuno pogrešan utisak nemarne, zapuštene, nezainteresovane, depresivne osobe. Dakle, ako se žena prepusti svojim instinktima i razmišlja samo o bebi, onda ona rizikuje da bude zapuštena, da ne misli na sebe, a sve samo jer nije odgovorila izazovima okruženja koje je ne samo surovo nego često i sumanuto.“

Zdravstvene posledice po ženu i fetus

Posledice po majku uključuju neuhranjenost, anemiju, bradikardiju (usporen rad srca), aritmije, hipertenziju, gubitak kose ili vrlo suvu i ispucalu kožu. Nedostatak minerala može rezultirati dekalcifikacijom kostiju, a to dalje može izazvati nisku proizvodnju mleka za odojče. Uz sve to, amnionska tečnost (plodova voda) žene će imati malu zapreminu, a ona je vitalna za fetus, jer ga štiti od spoljnjih povreda.

Pregoreksija povećava rizik za respiratornu insuficijenciju, nisku težinu na rođenju bebe ili veoma loš Apgar test na rođenju.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: DAN MAJKE TROJKI