Pedijatar rešio polemiku mama: Da li bebu da kupam svaki dan

Foto: Emely / ImageSource / Profimedia

Mame u Srbiji već neko vreme polemišu o tome da li bebe treba kupati svaki dan. Njihove rasprave na internetu ne jenjavaju već nekoliko godina. Pedijatar Slavko Dušanov razrešava dilemu.

Onaj ko pokuša da na internetu nađe rešenje svog problema, u startu je napravio grešku. Pitanje koje muči mame već neko vreme je šta je bolje – kupati bebu svako veče ili svega dva puta nedeljno?

 

*

A šta na sve to kaže pedijatar?

„Ranije smo bebe kupali svakoga dana. Moja žena i ja smo decu kupali svake večeri. Međutim, po novom, pošto ima dosta alergijskih manifestacija, to se više ne preporučuje. Šta god da kupite u radnji, sve je to hemija, a sve više dece dobija taj atopijski dermatitis, odnosno ekcem i zato decu ne treba izlagati hemiji. Pored toga, kada spiramo dete, skidamo i zaštitni sloj kože, a dečija koža je nežna i to ne valja“, kaže pedijatar Slavko Dušanov.

Doktor Slavko Dušanov kaže da je kupanje dece sapunom takođe nepotrebno. Važno je oprati prevoje, gde se skuplja znoj.

„Ne preporučujem šampone nikakve vrste. Deca ne idu na oranje i kopanje, tako da nema potrebe za ribanjem. Dovoljno je da ih dva do tri puta nedeljno okupate mlazom mlake vode. Ovo se ne odnosi na pelensku regiju. Preporučljivo je da se deca svaki put kada se upiške ili ukake, operu u tom predelu, a ne samo obrišu maramicama“, zaključio je doktor.

***
Bonus video: Najskuplji med na svetu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram