Bebe u parlamentu: Mame političarke koje su obrnule igricu

Licia Ronzulli Foto:FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Sve majke su superheroine, bez obzira čime se bave. Ali zamislite da vodite raspravu o novom zakonu dok istovremeno dojte bebu! Neke političarke su zaista "obrnule igricu" i postale su moćan primer toga da žene mogu sve.

Ne treba da se odričemo majčinstva zbog karijere – niti karijere zbog majčinstva. Ali, žene dobro znaju koliko je teško postići sve i biti svuda u pravo vreme.

Ipak, mnogim mamama to uspeva i sa osmehom guraju kroz neprospavane noći, bezbroj mejlova, stalne pozive i brige.

Političarke širom sveta poslednjih godina pomerale su granice i osvajale male pobede za sve nas.

Naime, samo prizor žene koja ima moć da donosi velike i važne odluke, a istovremeno i brine o svom detetu na licu mesta, zaista šalje poruku svim tinejdžerkama i devojčicama.

Jytte Guteland Foto:FREDERICK FLORIN / AFP / Profimedia

Fotografija švedske evroposlanice Jite Guteland sa malim sinom postala je viralna na društvenim mrežama u martu 2017. Ona je rekla da želi da normalizuje dovođenje dece na posao kako bi roditelji to mogli da rade kada je potrebno.

Carolina Bescansa Foto:PIERRE-PHILIPPE MARCOU / AFP / Profimedia

U Španiji, Karolina Beskansa, poslanica iz stranke Podemos, kritikovana je zbog dojenja svoje bebe u parlamentu u januaru 2016. Neki su to nazvali nepotrebnim. Ipak, nije se obazirala.

Ćerka bivše evropske poslanice, Vitoria, postala je poznata po tome što je sedela sa svojom majkom Licijom na sednicama u Evropskom parlamentu u Strazburgu.

Prvi put u istoriji u australijskom parlamentu, senatorka Larisa Vaters dojila je svoju ćerku tokom glasanja u maju 2017.

U Velikoj Britaniji, poslanica Džo Svinson postala je prva koja je povela svoju bebu na debatu u Donjem domu. Rekla je da se nada da će to biti korak napred ka modernizaciji parlamenta.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Arden prva je svetska liderka koja je svoju bebu dovela na Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

***

Bonus video: Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram