Reč stomatologa: Zašto ćilibarske ogrlice nisu dobre za bebe

Ćilibarske ogrlice za bebe
Ćilibarske ogrlice za bebe, Foto: Eichinger Hannes / Alamy / Alamy / Profimedia

Nicanje zuba može biti veoma stresan period kako za bebu, tako i za roditelje. Potpuno je jasno, da uz sve što pročitate u knjigama i na internetu, poslušate i po koju bapsku priču kako bi pronašli idealno rešenje za bolne desni koje drže i bebu i vas budnim tokom noći. Doktorka stomatologije Bobana Radaković otkriva zašto ćilibarska ogrlica koju mnogi preporučuju, nije baš najzdravije rešenje.

Ova faza ne traje večno, ali buđenje nekoliko puta tokom noći dok u mraku pokušavate da pronađete ispuštenu igračku za zubiće – može da bude vrlo naporno. I normalno je da želite da isprobate sve – a u našoj zemlji se često kao savet daje upravo ogrlica od ćilibara posebno napravljena za bebu s ciljem da joj olakša period rasta nicanja prvih zubića.

Šta je ćilibarska ogrlica i da li funkcioniše?

Ćilibar nije pravi kamen, nego je reč o fosilnoj smoli drveta. Mnogi veruju da ćilibarske ogrlice imaju izuzetno umirujuća svojstva, zbog čega ih nose i odrasli, ne samo bebe.

„Po popularnom verovanju analegetska supstanca koju sadrži ćilibar je sukcinska kiselina. Ona se pod uticajem bebine telesne temperature oslobađa, koža je apsorbuje i tako ublažava bol. Za to je vrlo malo naučnih dokaza da će biti oslobođena na toj temperaturi, ali sve da je i tako, opet nema dovoljne količine koja bi prošla kroz kožu i bila zaista delotvorna”, tvrdi stomatološkinja dr Bobana Radaković.

Uobičajena zabluda je i da su ove perle dizajnirane tako da ih dete grize, što ipak nije slučaj. Zapravo je ova ogrlica od ćilibara namenjena samo za nošenje oko vrata, i to ne baš za bebe.

Bezbednost ćilibarskih ogrlica

Ako vas nedostatak naučnih dokaza ne odvrati od kupovine, možda su snažniji razlozi za vraćanje novčanika u džep upravo sigurnosni problemi.

„Za te ćilibarske ogrlice mi je veće pitanje bezbednosti, jer ako puknu postoji mogućnost gutanja ili još gore, davljenja.”

Upravo zbog ovih rizika, mnogi roditelji odbacuju ideju da bebe nose nakit, posebno ogrlice. Iako mnogi proizvođaći tvrde da to nije moguće upravo jer se sva zrna spajaju pojedinačno, ili se ogrlica dizajnira tako da nit pukne usled jake vučne sile – te se tako smanjuje rizik od davljenja. Svakako, to ne umanjuje mogućnost gušenja ukoliko beba proguta ili udahne perlicu.

Alternativa

„Postoje druge alternative da se ublaže bolovi pri nicanju zuba. Gumene igračke za žvakanje, kamilica, pritisak prsta, smrznuta hrana u silikonskim cuclama i hranilicama za bebe”, kaže stomatološkinja.

Gumene igračke za žvakanje

Napravljene su uglavnom od prirodne gume i napravljene su tako da na površini imaju sitne izbočine koje bebe grickaju i tako masiraju desni. Takođe, neke od njih su punjene i posebnih gelom koji se hladi i tako dodatno ublažava bolove.

Kamilica

Kamilica ima izuzetno umirujuća svojstva, te natopite čistu krpu u blagi čaj od kamilice, stavite u zamrzivač da se skroz stvrdne i zatim dajte da beba žvaće njene krajeve.

Pritisak prsta

Neke bebe ne prihvataju ništa drugo osim pritiska prsta roditelja. To joj je nešto lepo i poznato, zbog čega i vole da grickaju vaše ili svoje prste.

Smrznuta hrana u silikonskim cuclama i hranilicama za bebe

Možete dodati zamrznuto majčino mleko ili kockice formule u jednu od mnogih vrsta hranilica za žvakanje. To takođe može da deluje prilično umirujuće za bebu.

***

Bonus video: Joga za zauzete mame

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram