Treba li deci davati suplemente za imunitet

deca imunitet suplementi
Foto: Walter J. Pilsak / Panthermedia / Profimedia

Napolju je hladno, a vi brinete kakav li je imunitet vašem detetu i da li će zimu, posebno u ovo doba korone, pregrmeti bez prehlada i virusa. Dvoumite se i treba li mu dati suplemente vitamina i minerala kako bi bilo otpornije na zaraze. Pedijatar Slavko Dušanov za Zadovoljnu priča kako se zapravo najbolje gradi imunitet kod dece.

Pedijatar Dušanov ističe da se imunitet kod dece ne stvara za mesec dana ili pet meseci, već sazreva godinama. A za to vreme deca se prokuže na razne viruse.

„To su takozvani naši virusi. Dakle, svako dete koje je nekad imalo kontakt sa nekim od tih uobičajenih virusa stvara u sebi antitela koja ga štite u slučaju neke ponovne infekcije, čak i ako u međuvremenu prođe nekoliko meseci“, tvrdi naš sagovornik.

On napominje da se u jačanju imuniteta ništa ne može rešiti na brzinu jer se imunitet formira godinama, i to najbolje fizičkom aktivnošću i raznovrsnom zdravom ishranom.

„Nažalost, deca i inače, pre svega ovoga sa kovidom, nisu dovoljno bila napolju i igrala se, budući da su previše za računarom i telefonom. Stoga je uvek pravi savet, i kad ste više u kući jer je lošije vreme, da se i deca i roditelji igraju, vežbaju, preskaču vijaču. I naravno, bitno je hraniti se zdravo“, kaže naš sagovornik.

On otkriva i da li na tom putu do jakog imuniteta u obzir dolaze i suplementi za decu.

„Nema sumnje da mnogi roditelji često pomisle kako je detetu pao imunitet, pa mu daju razne suplemente. To nije pravo rešenje, čak može da napravi štetu koja će se videti tek godinama kasnije“, upozorava pedijatar Slavko Dušanov.

I svetski stručnjaci ističu da sa suplementima za decu treba biti jako obazriv.

Američka akademija pedijatara ne preporučuje suplemente za zdravu decu stariju od godinu dana koja hranom unose neophodne nutrijente.

Na sajtu HealthLine napominju da je važno da deca jedu dosta voća, povrća, žitarica, mlečnih proizvoda i namirnica bogatih proteinima kako bi dobila sve neophodne hranljive materije.

I pošto takva hrana ima sve ono što mališanima treba da bi bili zdravi i jaki i ujedno otporni na bolesti nema potrebe za dodatnim suplementima.

Dakle, imunitet se ne može preko noći stvoriti tabletama, te je važno stalno paziti na njega. I nikad nije kasno početi sa zdravijom ishranom, pojačati fizičku aktivnost, više šetati, biti napolju, dovoljno spavati, pa će vremenom i imunitet biti sve bolji.

Ipak, u nekim slučajevima deci su neophodini suplementi. U pitanju su deca koja prate vegansku li vegetarijansku ishranu, deca koja imaju problema sa apsorpcijom nekih nutrijenata.

Kad birate neki vitamin u tabletama ili kapsulama za dete, pazite da je u pitanju proveren proizvođač, kao i da suplement sadžri doze minerala i vitamina namenjene deci.

U svakom slučaju, uvek je dobro konsultovati se s odabranim lekarom koji će dati odgovarajuće smernice u skladu sa potrebama i stanjem vašeg mališana.

Kako pišu na sajtu eatright.org, previše vitamina koji prelaze dnevnu preporučenu dozu kod dece mogu da imaju toksični efekat i posledice poput dijareje i povraćanja. Zato suplemente, ako ih imate, držite uvek podalje od deteta. Naime, veliki broj dece svake godine završi u hitnoj pomoći zbog uzimanja suplementata bez nadzora.

Sve u svemu, izuzev situacija u kojima su suplementi neophodni, unos vitamina i minerala kroz hranu i piće treba da bude vodilja roditeljima kad je u pitanju briga o imunitetu dece.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram

BONUS VIDEO: Biljke za jačanje imuniteta