„Svitac“ je najmoćnija grupa dece u Srbiji, a za sve su zahvalni jednoj ženi: Upoznajte Kseniju Mirković u Mamazjaniji

Dete sa razvojnim smetnjama nije “pokvareno”, samo mu je potrebno malo više pažnje i pomoći.

„Ništa nije nemoguće“ jeste floskula, ali u poslu kojim se Ksenija Mirković bavi više od 20 godina, zaista je tako. Ova neverovatna žena, gošća nove Mamazjanije, jedna je od osnivača Udruženja za afirmaciju dečjeg stvaralaštva “Svitac”, čiji su članovi, većinom, deca sa razvojnim smetnjama, uzrasta od tri do 30 godina.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Mamazjaniju ćete premijerno gledati svake subote u 20 sati na portalu Zadovoljna.rs, a ova, kao i sve prethodne epizode Mamazjanije na ostalim platformama biće dostupne već u nedelju narednog dana, u 8 ujutro, i to na YouTube kanalu Nova RS i podcast platformama Soundcloud, Castbox, Podcast.rs, Spotify i Stitcher, kada se u pretrazi upiše Nova.rs.

Izazovi u poslu sa decom, čija osećanja, razmišljanja i ponašanje zahtevaju specifične metode rada, nikada ne prestaju, ali svaki završen umetnički projekat, aplauz na sceni posle izvedene predstave ili projekcije njihovog filma, od neprocenjivog je značaja, kako za male umetnike i njihove roditelje, tako i za Kseniju i njen višečlani tim. Naša gošća navodi da danas ne postoji osoba koja ne poznaje nekoga ko ima dete sa razvojnim smetnjama i da je u „Svicu“ iz godine u godinu sve više članova.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Koji je najučinkovitiji metod prilaska detetu sa razvojnim smetnjama?

Kako na njihov umetnički rad i projekte reaguju roditelji i okolina?

Koliko muzika, i na koje sve načine, pomaže u razvoju govora i komunikacije?

Kako naučiti dete sa smetnjama da mirno stoji, izgovara tekst pesme ili uloge u predstavi, seriji, filmu?

Koji su najveći izazovi u ovakvom poslu i odakle joj ideja da se bavi ovim zanimanjem?

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako se „izlazi na kraj“ sa roditeljima koji imaju velika očekivanja?

Na koje sve načine umetnost i zajednički angažmani znače deci sa razvojnim smetnjama, njihovim roditeljima i okolini?

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

„Svitac“ je inkluzivno društvo, čiji su članovi, između ostalih, i braća i sestre dece koja imaju smetnje u razvoju. Njihova inkluzija međutim traje bez ograničenja i umnogome se razlikuje od one u školama. Idejni tvorac, organizatorka i izvršiteljka svih umetničkih projekata, kao i metodologije rada sa decom, upravo je Ksenija koja je i mama dva dečaka. Ona je po struci istoričarka, koju je život odveo na ovaj čudesni put, na koji je na kratko povela i nas, tokom snimanja nove Mamazjanije.

Ceo video pogledajte na početku ovog teksta