Svađa na mrežama – da li zaključati vrata spavaće sobe da dete ne može da uđe

Spavanje s decom
Foto: Liza Koifman / Alamy / Alamy / Profimedia

Dilema koja je izazvala burne reakcije.

Jedan roditelj sa Redita je podelio da su supruga i on počeli da zaključavaju vrata spavaće sobe noću, kako bi sprečili svoje dete da uđe u krevet s njima. Njegova supruga se ne slaže sa tim i sada se pitaju da li su doneli pravu odluku.

Roditelj je podelio svoju priču, tražeći mišljenje drugih korisnika u vezi sa situacijom.

Dete
Foto: Vladimir Godnik / Mood Board / R / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svoj post su započeli rečima da njihovo petogodišnje dete odbija da spava u sopstvenom krevetu uprkos brojnim pokušajima da ga na to nateraju. Dete često dolazi u spavaću sobu svojih roditelja jer želi da spava sa njima.

@f0urbr0thers Dad’s Hated It 😂 #parents #kids #scared #comedyuk #funny #relatable #britishhumour #fourbrothers ♬ original sound - F0urBr0thers

„On se jednostavno probudi, ponekad pet minuta nakon spavanja, ponekad nakon pet sati“, napisao je zabrinuti roditelj. „Noćna je mora vratiti ga u njegovu sobu i obično se posvađam sa suprugom koja jednostavno ne mari i pušta dete da spava kod nas.”

Oni žele da počnu sa zaključavanjem vrata svoje spavaće sobe noću, kako bi zabranili svom detetu da uđe tokom noći. Pomenuti tata veruje da će tako dete naučiti da noću treba da spava u svom krevetu.

@thefamilybehaviorist Do your children leave their room throughout the night or very early in the morning? Here are a few tips for reducing that behavior! #behavior #behaviorchange #sleep #bedtime #parentingtips #parents #momoftiktok #bcba #consistency ♬ original sound - Mandy Grass

„Mislim da zaključavanjem vrata noću možemo naučiti naše dete nekoj disciplini i očekujem da će prvih nekoliko noći biti užasne, ali nadam se da će za nedelju dana dete naučiti da više ne može da uđe.“

Međutim, supruga je izrazila neodobravanje zbog te odluke.

„Naravno, moja supruga je protiv ovoga i misli da sam budala jer želim da ‘zaključam’ svoje dete“, napisao je roditelj.

Otac je dodao da su bezuspešno pokušavali da nateraju svoje dete da spava u svom krevetu još od njegove druge godine.

Mnogi su iskritikovali roditelje zbog njihove odluke da zaključaju vrata svoje spavaće sobe noću i istakli da je to nesigurno i da će samo naškoditi detetu.

„Mislim da je ovo previše za petogodišnjaka. Neće razumeti i biće zarobljen u kući dok ga roditelji ignorišu“, napisao je jedan korisnik.

„Zamislite da se zaključate, dete odspava nekoliko sati, vi zaspite, to dete će onda biti u panici i samo, bez nadzora roditelja. Neće se samo okrenuti i vratiti u krevet“, dodao je drugi.

Jedan čovek je čak ispričao svoj slučaj kad mu se zapalila kuća.

„Ovo piše neko čija kuća je izgorela u sred noći. Tad sam bio dete i potrčao sam u spavaću sobu roditelja, jer je moj tata oduvek imao čvst san. Ne zaključavajte vrata! Prosto nije bezbedno, svi misle da najgore neće da se dogodi njima, dok se ne desi.“

Naravno, bilo je i onih koji su pohvalili ideju ovog oca i poručili ostalima da „gledaju svoja posla“ i da svako ima pravo da se bavi vaspitanjem svoje dece na način koji mu odgovara.

Nadamo se da će roditelji uskoro otkriti kom rešenju su pribegli  i da li su počeli mirno da spavaju noću.

***

Bonus video: Kome poveravamo decu na čuvanje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram