10 načina da zabaviš decu ako želiš da te malo ostave na miru

Foto: Taras Grebinets / Alamy / Alamy / Profimedia

I mamama treba odmor.

Jedna mama sa sajta zenskirecenziraj je podelila trikove kojima se služi da bi zabavila decu kada želi da predahne.

Nisam sigurna jesam li ja prava osoba za ovu temu jer mi se čini da poslednjih par nedelja nikad nisam bila umornija. Ako ćemo nastaviti u duhovitom tonu, dodala bih „kad jednima svane, drugima smrkne!“

Znam da ću zažaliti sve što napišem čim se vrate u vrtić i ponovo mi počne nedostajati njihova galama, ali trenutno podležem svim mogućim trikovima kako da zabavim dvoje dece (dečak od dve godine i devojčica od skoro četiri) bez da se doslovno „ne poubijaju“, a da ja mogu sesti i popiti kafu.

Foto: Gianni Palmerio / Alamy / Alamy / Profimedia

O predahu koji nama mamama treba mogla bih napisati poseban tekst, no držimo se deset trikova koje sam izdvojila za vas.

Napomena: Šta važi za moju decu, možda neće za vašu, ali nije loše pokušati.

Kinetički pesak

Inače moj opsesivno-kompulzivni poremećaj ne podnosi dobro „prljave“ senzoričke igre, ali kad izvadim kutiju s kinetičkim peskom i pripadajućim alatom, možete znati da sam pregorela. Kinetički pesak „kupi“ mi minimalno 30 minuta odmora.

Usisavanje

Da, da, znam da ste šokirani, ali moja deca obožavaju usisavanje. Valjda jer me vole kopirati u svemu, a ja neprestano usisavam. I to je reč o klasičnom starom modelu usisavača koji guraju po tepihu. Taman kad od podloge za pesak ostane malo nereda, vadimo usisavač. Jedini je problem što imam jedan, a njih je dvoje.

Foto: Tatiana Dyuvbanova / Alamy / Alamy / Profimedia

Lagani kućni poslovi

Osim usisavanja obožavaju i prati prozore, odnosno velika balkonska vrata. Jest da posle njih popravljam, ali taj mi je posao nemoguće izvesti bez njihove asistencije. Već znaju gde stoje krpice i sredstvo, zato kada ih ne možete pobediti, pustite ih. U međuvremenu stignem popiti kafu ili obaviti nešto drugo.

Bojenje vodenim bojama

Ne znam šta je s decom i vodom, ali od svih vrsta bojica, vodene bojice su im najdraže. Samo da ima vode i kroz 15 do 20 minuta napraviće dva umetnička dela. Obično sedim pored njih jer nezgode se događaju, a i kafa nije ista ako je piješ uz konstantno: „Mama, dođi videti šta sam nacrtala!“ Slično kao bojice funkcionišu i tempere.

Kolaž papir, lepak i makaze

Ova aktivnost vredi samo kod moje starije devojčice koja se stvarno zna lepo zabaviti reckanjem kolaž papira i jako je oprezna s dečjim makazicama, tako da kada smo same, obavezno joj ponudim tu igru, uz dodatak lepka sa šljokicama.

Šator

Bilo da imate gotovi iz prodavnice ili da im napomenete da naprave svoj šator, deca obožavaju ovu aktivnost. Naš je šator skriven, tako da se isto izvlači u situacijama kada je voda došla do grla. Problem je kod nas opet što imamo jedan, što bi ona htela biti princeza koja je sama unutra, a njemu je super zabavno deset puta ući i uništiti dvorac.

Foto: Yuliya Apanasenka / Alamy / Alamy / Profimedia

U tom slučaju pale stare tehnike kućica od stolica, ćebe, a čak je odlična i žica za sušenje veša dok je preko nje veliki pokrivač. Sigurno je da će se zabaviti bez mogućnosti da se povrede.

Kupanje u bazenu

Bilo na balkonu ili na dvorištu, u vrelim danima nema bolje zabave nego kupanja u bazenu. Skuvajte kavu, namažite se SPF-om i pustite decu da uživaju.

Plesanje

Ako vaša deca poput moje obožavaju muziku i ples, i njima će se svideti deo dana (mi ga imamo gotovo svakodnevno) kada se ludiramo i plešemo. Na Spotifyju imam listu dečjih hitova i već znaju šta sledi kada čuju prve taktove. Ostavljamo sve i plešemo. Osim što možete popiti kaficu dok klinci plešu, dobro će vas zabaviti koliko su slatki, a i oni će se izmoriti od silnih pokreta.

„Ko duže ćuti, dobije….“

Spremna sam prihvatiti osudu zbog toga što ponekad kada me doslovno mozak boli od vikanja, svađanja i glasne igre, podlegnem omiljenoj igri svih očeva, ali i ponekih vaspitačica u vrtiću. Ponekad mi treba pet minuta tišine. U tom slučaju igramo igru Ko duže bude tih, dobiće nagradu. Sasvim mi je dovoljno par minuta tišine da razbistrim glavu.

Crtaći, naravno

Zar ste stvarno mislile da će ovaj tekst proći bez crtića? Bilo da je reč o YouTube hitovima (naravno, imamo posebnu aplikaciju za dečji sadržaj) ili bioskopskom danu, crtaći su uistinu spas. Bioskopski dan poseban je hit što su deca starija. Bilo da je loše vreme ili vam se jednostavno ne ide nigde sa decom, napravimo kokice, zamračimo sobu i pustimo omiljeni dugometražni crtać. A što to znači za mamu? Da će i mama malo pružiti noge na kauču! Neprocenjivo!

 

 

Bonus video: Radmila Petrović o roditeljstvu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram