Supa od šargarepe dr Mora kojom je spasao dečje živote

Ernst Moro
Ernst Moro Foto:Wikipedia

Ime Ernst Moro danas verovatno nije poznato savremenim roditeljima, ali lekari znaju za ovog austrijskog pedijatra. Pomogao je da se sačuvaju životi hiljade beba, a neki njegovi saveti se i dalje koriste u medicini.

Ernst Moro je rođen u Ljubljani, koja je tada, 1874. bila deo Austrougarske. Studirao je na univerzitetu u Gracu, a kasnije je postao profesor pedijatrije na Univerzitetu u Hajdelbergu u Nemačkoj.

Pedijatrija se tada u Evropi tek razvijala kao samostalna oblast medicine, a stopa mortaliteta odojčadi je bila veoma visoka i dostizala skoro 25 odsto. Jedan od glavnih razloga zašto su hiljade beba umrle bila je dijareja. Doktor Moro je uspeo da pronađe način da sačuva živote tih beba, a njegov lek je bio jednostavan i genijalan u isto vreme, piše Bright side.

Moro je predložio da se bebama daje supa od šargarepe kuvana po njegovom sopstvenom receptu. Moroova supa od šargarepe ima samo tri sastojka: 500 g šargarepe, vodu i so.

Supa
Foto: Zvonimir / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Potrebno je očistiti i oprati šargarepe. Onda ih kuvajte dok ne omekšaju. Ispasirajte ih i dodajte vodu, tako da ukupno bude oko jedan litar tečnosti.

Ispostavilo se da je ova jednostavna supa zaustavljala dijareju kod beba, čak i u najgorim oblicima, a recept je pomogao hiljadama mališana. Kasnije su studije pokazale da oligosaharidi koji se nalaze u ovoj supi od šargarepe sprečavaju bakterije da se zalepe za crevne zidove, zaustavljajući dijareju. Vremenom je ovaj lek zamenjen antibioticima i lekovima protiv dijareje, ali u to vreme je pomogao da se dramatično poveća stopa preživljavanja kod novorođenčadi.

Osim spasonosne supe od šargarepe, postoji mnogo drugih otkrića Ernsta Moroa koja su postala prekretnica u modernoj pedijatriji.

Otkrio je takozvani „refleks zagrljaja“ ili Moro refleks, koji pomaže u otkrivanju spastične cerebralne paralize kod novorođenčadi.

On je skovao termin „prvi trimestar“ i opisao ključne karakteristike ovog perioda trudnoće.

Razvio je jednostavan kožni test za tuberkulozu koji je korišćen do 1960-ih.

Otkrio je da se organizam dojenih beba efikasnije bori protiv bakterija u poređenju sa decom koja su hranjena na flašicu.

Doktor Moro se povukao sa Univerziteta u Hajdelbergu 1936. i nastavio da radi kao privatni pedijatar do 1948. godine.

***

Bonus video: U frižideru devojke koja jede samo sirovu hranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram