Bizarni kavezi za bebe su postojali iz najbolje namere

Bebi kavez
Foto: - / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Naše mame su verovatno bile manje zabrinute za našu bezbednost nego nove generacije roditelja. Vremena se menjaju, a fotografije kaveza za bebe su dokaz da ponekad i najbolje namere umeju da izgledaju užasno.

Koliko god da ste liberalni kad je vaspitanje dece u pitanju, teško da ćete shvatiti fotografiju iznad. Mame iz Londona 30-ih godina prošlog veka su masovno svoje bebe stavljale u kaveze na prozorima. Ovaj bizarni izum je predstavljen 1922. ali se pominju još u knjizi iz 1884. „Nega i ishrana dece“ dr Lutera Emeta. U toj knjizi autor detaljno opisuje da bebe treba da se „provetravaju“ da bi im se obnovila i pročistila krv.

Bebi kavez
Foto: – / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

S obzirom na to da u Londonu 30-ih nije bilo mnogo kuća sa dvorištima, u nekim delovima grada počeli su da se pojavljuju kavezi zakačeni za prozore u kojima bi roditelji „provetravali“ decu.

Bebi kavez
Foto: – / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Početkom Drugog svetskog rata, bebi kavezi su nestali, ali su se ponovo pojavili 1953. da bi bili potpuno ukinuti tek 90-ih zbog brige o bezbednosti dece i povećanog zagađenja vazduha.

***

Bonus video: Šajlo Džoli Pit – Ćerka Anđeline Džoli je najslobodnije dete Holivuda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram