Studija: Svaka peta odrasla osoba otuđena je od oca

Beba i porodica 03. nov 202119:50 > 19:58
Porodica, razvod, otuđenje, otudjenje, nemačka studija
Foto: Shutterstock

Mnogi ljudi otuđe se od svojih roditelja tokom života, ali uglavnom od očeva, pokazuje nedavno sprovedena sociološka studija u Nemačkoj.

Studija koju su sprovela dvojica sociologa sa nemačkih univerziteta, obrađivala je podatke o nemačkim porodicama od 2008. do 2018. godine i obuhvatila više od 10.000 ljudi.

Oko 20 odsto odrasle dece proživelo je razdoblje otuđenja od oca, a to je više nego dvostruko u odnosu na majku, gde otuđenje iznosi devet odsto.

„Kada dete i roditelj imaju kontakte manje od jednom mesečno i nisu emotivno bliski, tada govorimo o otuđenju“, kaže jedan od autora studije, Oliver Aranc Beker, profesor na Univerzitetu Hale-Witenberg (MLU).

„Kontakt“ uključuje posete, telefonske pozive i drugo, objašnjava Aranc Beker.

Razlog zašto je dvostruko više odrasle dece otuđeno od oca nego od majke jeste u tome „što su veze sa majkom često jače nego sa očevima“, objašnjava profesor Karsten Hank sa Univerziteta u Kelnu i dodaje da to jednako važi za ćerke kao i za sinove.

Rizik otuđenja raste u porodicama u kojima jedan od roditelj umre.

„To je zaista iznenađujuće“, kaže Beker i dodaje.

„Čovek bi pomislio da će veza sa roditeljem koji je još živ ojačati nakon takvog događaja, ali u većini slučajeva veza slabi“.

Procenat otuđenja raste i u slučaju razvoda roditelja, naročito kada jedan od roditelja ima drugog partnera.

Ako je odnos deteta sa novim partnerom roditelja loš, on ili ona često se otuđe i od biološkog roditelja, ustanovili su sociolozi u istraživanju.

Studiju iz časopisa „Journal of Marriage and Family (JMF, Časopis za brak i porodicu), objavio je „National Council on Family Relations“ iz Mineapolisa.

Poznate mame u borbi za starateljstvo nad decom


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram