Lekcije koje roditelji nauče u prvoj godini života mališana

Foto: Shutterstock

Biti roditelj je uzbudljiva pustolovina prepuna uspona i padova. Jasno je da znate kako će vam se s roditeljstvom život promeniti iz korena. Priključujete se grupama na Facebooku, čitate knjige i tražite druge izvore informacija kako bi bili pripremljeni za dolazak vaše bebe.

No, koliko god mislite da ste pripremljeni, prvih 12 meseci detetog života vas ipak iznenade, piše Zadovoljna.hr.

U tom periodu većina roditelja nauči važne životne lekcije.

 

1. Ne veruj svemu što pročitaš na internetu

Stručna literatura je sjajna podloga za pripremu na roditeljstvo. Korisno je i poslušati svoje prijatelje, komšije i rodbinu i čuti njihova iskustva s roditeljstvom. No, treba znati da je svaka beba mala individua koja sledi svoja pravila. Nemojte prisiljavati bebu da nešto čini u određeno vreme samo zato što ste pročitali na internetu da bi to trebalo da radite. Nemojte da se čudite kada uradi nešto sasvim drugačije.

Dok god je dečji pedijatar zadovoljan bebinim razvojem, ne razbijajte glavu sitnicama. Verujte svojim majčinskim (i očinskim) instinktima i brinite se za svog princa i princezu na način koji je vama ostvariv i dostupan.

 

2. Nije lako dojiti

Neke majke imaju sreću da njihove bebe prirodno počnu da sisaju mleko bez ikakvih problema. Drugima je pak potrebna stručna pomoć, potpora iskusnijih žena ili dodatne informacije o celom procesu da bi uspešno krenule u ovu pustolovinu. Ne stidite se da tražite pomoć ako vam je ona potrebna.

Pročitajte još

 

3. Roditeljstvo je vrteška dvojakih emocija

Roditeljstvo je uzbudljiv put prepun podvojenih emocija. U isto vreme možete se osećati srećno i tužno, ispunjeno i prazno, fokusirano i odsutno. U jednom trenutku može da vam se čini da ne možete obaviti sve zadatke u jednom danu, a već u drugom trenutku vam može biti dosadno. Ne brinite, s vremenom ćete se naviknuti na ovu emotivnu vrtešku.

 

4. Nisi loš roditelj ako katkad sanjariš o prošlosti

Svaki roditelj se barem jednom uhvati u razmišljanju o „dobrim starim vremenima“ i o bezgraničnoj slobodi koju su nekad imali da rade ono što žele. Primera radi, da budu bezobrazno sebični i provedu osam sati u krevetu spavajući. To je sasvim normalno. Nedostatak sna u prvim mesecima bebinog života može da izazove trzavice s partnerom i okolinom, ali i narušiti zdravlje roditelja. Ne zaboravite da se pobrinete za sebe kako biste mogli da se brinete za svoju bebu.

 

5. Uživaj u svakom danu

Deca tako brzo rastu. Za svega 12 meseci transformišu se od potpuno bespomoćne novorođenčadi u male znatiželjne princeze i prinčeve, spremne da osvoje ceo svet. Uživajte u svakom danu s njima, vašim malim ritualima i igrama jer vreme tako brzo prolazi i ne može se vratiti nazad.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram